Ma adják át a Nobel-díjakat Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

1896. december 10-én halt meg Alfred Nobel svéd vegyész, kémikus. Ő volt az, aki feltalálta a dinamitot, és annyira meggazdagodott belőle, hogy végrendeletében díjat alapított. Úgy rendelkezett, hogy vagyonának kamataiból évről évre díjban és pénzjutalomban részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai, és az a személy, aki a legtöbbet tette a békéért. A díjakat minden évben, a halálának az évfordulóján adják át Stockholmban. Idén két magyar tudós, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is a díjazottak között van.

Karikó Katalin orvosi Nobel-díjat vehet át. A szegedi születésű kutatóbiológust az amerikai kollégájával, Drew Weissmannel együtt tüntetik ki. Ők dolgozták ki azt a módszert, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette. A technológiát egyébként még 2005-ben szabadalmaztatták, ennek alapján készült el 2020-ban az első koronavírus vakcina. A tudósok egyébként úgy gondolják, hogy a módszer nemcsak a Covid ellen volt hatásos, hanem bevethető más betegségek, mint például az agyvérézés, a malária vagy a rák megelőzésében is. Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap.

Krausz Ferenc. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Fizikai Nobel-díjat kap Krausz Ferenc, németországban élő mérnök, kutató. Ő, és két társa, Pierre Agostini és Anne L’Huillier az elektronok kutatásáért kapják az elismerést. A tudósok olyan kísérleti módszereket fedeztek fel, amivel vizsgálni lehet az elektronok mozgását egy atomon belül. Ez a módszer, az úgynevezett attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszer azért fontos, mert számos más területen lehet alkalmazni, például szupergyors számítógépek létrehozására is képes lehet, és felpörgetheti a mesterséges intelligencia kutatását is.

A díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át a kitüntetést.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.