Luna, a kutya, aki skizofrén gazdiján segít

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Virálissá vált a TikTokon az a felvétel, amin egy skizofréniával küzdő férfi videóra veszi, ahogy kutyája segít neki vizuális hallucinációi leküzdésében.

A skizofrénia egy ijesztő mentális betegség, az elszenvedője olyasmiket hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott. Tévképzetei vannak.

A videó készítője, Kody Green 18 évesen kezdte el azt érezni, hogy valami nincs rendben vele és 21 évesen kapta meg a diagnózist. Mivel nagyon sok időbe telt, mire megtanult együtt élni ezzel a betegséggel, Kody a közösségi oldalakon oszt meg tippeket sorstársakkal, hátha tud nekik segíteni.

Kody mindennapjaiban nagy segítséget nyújt Luna, a segítőkutya. Mint tudjátok, a kutyákból terápiás és segítő háziállatok is lehetnek. Őket komoly kiképzésnek vetik alá, mielőtt betegek mellé kerülnek. Magyarországon dolgozik például Keksz is, aki egy cukorbeteg kislánynak segít: kiszagolja, ha a vércukorszintje leesik.

Ha nem köszön, nincs ott

Visszatérve Lunára, 8 hetesen került Kodyhoz és ő képeztette ki. Abban segít, hogy visszahozza gazdáját a valóság talajára, amikor a hallucinációk jönnek. A videóban Kody elmondja, hogy lát valakit a lakásában. De láthatóan nincs ott senki. Kody azt kéri Lunától, hogy üdvözölje az idegent. Lunát arra is kiképezték, hogy vezényszóra üdvözöljön embereket. De a kutya ülve marad, jelezve, hogy nincs ott senki. Így Kody rájön, hogy valójában nincs ott senki. Luna tehát segít neki abban, hogy rájöhessen, mi a valóság és mi az, amit csak képzel.

Hajrá, Luna! És hajrá, Kody! A videót ide kattintva tudjátok megnézni.

Kiemelt kép: TikTok

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!