Lehet olimpiát nyerni bréktáncban? Idén már igen!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Bréktáncosokat leginkább amerikai filmekben láthattatok, a breakdance ugyanis Amerikában született meg valamikor a hetvenes években. Az utcán fejlődött ki, eleinte még viszonylag egyszerű mozdulatokból állt. Aztán egyre több akrobatikus elem került bele a fejen pörgéstől kezdve a test súlyának meg- és kitartásáig. Először a kilencvenes években tartottak break-versenyeket, ezután lépett ki a hiphop-közösségekből és terjedt el világszerte ez a táncstílus.

Az olimpián idén először indulhatnak bréktáncosok, és még az is lehet, hogy utoljára, 2028-ban ugyanis már nem lesz benne a versenyprogramban. A táncosok párbajozni fognak, egyszerre ketten lépnek a zsűri elé, akik pontozzák majd őket. A versenyzők nem tudják előre, hogy milyen zenére fognak táncolni, és az a feladatuk, hogy a párbaj során meggyőzék a bírákat, hogy jobbak, mint az ellenfelük.

A nyári párizsi olimpia előtt két selejtező lesz, ahol eldől, ki indulhat majd a játékokon. Az egyik selejtezőt ráadásul Budapesten tartják június 20-23 között. Magyarországot a nők közt a 18 éves Szarvák Csenge képviseli majd a selejtezőkön. A fiúknál pedig Lobontiu Menotti Noris versenyez majd. A bréktánccal egyidőben szintén Budapesten rendezik több, viszonylag új olimpiai sportág selejtezőjét is. A gördeszka, a sportmászás és a BMX freestyle szakágakban is itt dőlhet el, hogy kik indulhatnak a nyári játékokon Párizsban.

Az olimpiák versenyszámait azért változtatják, mert nagyon sok olyan új sportág van, amiket világszerte sokan űznek és szeretnek, de eddig nem szerepeltek olimpián. Azért is van szükség a frissítésre, mert a szurkolók már nem ülnek végig hosszú és vontatott versenyeket, amik néha több versenynapon keresztül zajlanak. Ezek a tévéközvetítéseknek sem tettek jót. Az évek során pedig sok, ma már inkább viccesnek tűnő sportágtól köszöntek el a szervezők, ilyen például a helyből magasugrás, a kötélhúzás, a tandembicikli, vagy a canne, az önvédelmi sétapálcaharc. (eurosport.hu, hvg.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.