Láthatatlan, földönkívüli kígyók repkednek körülöttünk? Nem.

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tudtad-e, hogy ismeretlen, kígyószerű repülő lények élnek körülöttünk, amelyek hihetetlen sebességgel, szinte láthatatlanul cikáznak a levegőben? És tudtad-e, hogy ezek földönkívüli eredetűek?

Nem tudtad? Akkor jó, mert ilyenek nincsenek. De a kilencvenes években nagyot futott ez az állítás, néhány lelkes, ám kissé alulbútorozott paranormális kutatónak köszönhetően.

A jelenség neve rod lett, ami angolul botot, rudat jelent. Fényképeken tűntek fel ezek a jószágok, amelyek leginkább százlábúra vagy kukacra emlékeztetnek. Ekkor kezdett a világ átállni a digitális fotózásra, és arra, hogy mindenki össze-vissza kattintgat, hiszen nem kell már fizetni a fényképek előhívásáért.

Az első ismertté vált videókat egy amerikai ufókutató készítette. Egy fényjelenséget próbált felvenni éjszaka, és a videón szembesült a körülöttünk rajzó idegen lényekkel. Az internet hamar felkapta a felfedezést, vadabbnál vadabb elméletek láttak napvilágot. Volt ott szellemvilág, földönkívüliek, velünk élő rejtett lények meg minden. A legnépszerűbb megfejtés szerint ezek az állatok több tízezer méter magasan tanyáznak, és amikor leereszkednek közénk, akkor az elképesztő sebességük miatt nem látjuk őket. A holttestüket pedig azért nem találjuk meg, mert nagyon puha és gyorsan lebomló anyagból vannak.

Rod egy éjszakai kamera felvételén

Lények, de nem idegenek

Végül kínai tudósok utánajártak a dolognak. Kamerákat állítottak fel, amelyek valóban észleltek ilyen repülő objektumokat. Aztán hálókat vontak a kamerák köré. És azt találták, hogy a hálókban semmiféle idegen lény nincs, viszont annál több molylepke.

A rodok ugyanis repülő rovarokról készült felvételek. Ha a kamera viszonylag hosszú záridővel működik, tehát kevés képet készít másodpercenként, akkor az előtte elrepülő rovar egész röppályáját egyetlen képen rögzíti. Ennek eredménye a százlábúszerű, elnyúlt alakzat, amelynek lábait a szárnyak mozgása adja ki. Hasonló fényképészeti jelenség ez tehát, mint a régebben szellemnek nézett orbok.

Egy rejtéllyel kevesebb – de egy biztos tudással beljebb vagyunk. És ne aggódj, van még mit felfedezni. Minden évben több mint tízezer új fajt írnak le a tudósok, és ezek többsége rovar. Ha elég gyorsan repülnek el a kamera előtt, ezek is simán kiadják a titokzatos légi kígyót!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.