Krrr, phll, bluggy és morr – miért korog a gyomrunk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha már jó ideje nem ettünk, a gyomrunk hangos búgásba kezd, hogy emlékeztessen minket: kell egy kis üzemanyag! Bár a gyomor korgását általában az éhséggel kapcsoljuk össze, bármikor előfordulhat, akkor is, ha tele van a gyomrunk. A morgásra már az ókori görögök is felfigyeltek és meglehetősen érdekes nevet adtak neki: borborygmi, ami nagyjából „dübörgésnek” fordítható. Szóval, mi történik a testünkben, amikor „dübörög”?

A gyomor hangoskodása a perisztaltikának köszönhető. A perisztaltika olyan hullámszerű izomösszehúzódások sorozata, amelyek a gázokat, az ételt és a folyadékokat az emésztőrendszer üreges csövei mentén „áttolják”.

Az emberi emésztőrendszerhez hozzátartozik a száj, a nyelőcső, a gyomor, a belek és a végbél. Képzeld el ezt egy hosszú, izmos csővezetékként: ahhoz, hogy a táplálék egyik végéből a másikba jusson, a cső bélésébe épített izmok egymás után húzódnak össze, hogy tovább tolják az emésztőanyagot.

A gyomor ilyenkor úgy működik, mint egy mosógép: az étel és a folyadék összekeveredik a levegővel, amit evés közben belélegeztünk, majd ez az egész keverék megindul lefelé. A gyomor morgását ezek az izomösszehúzódások okozzák.

De miért az iszonyatos korgás, amikor éhesek vagyunk?

A perisztaltikus működés sokszor azért csöndes, mert a gyomor és a belek tartalma elnyomja az emésztőrendszer esetleges hangját. A morgás értelemszerűen akkor a leghangosabb, amikor a gyomor és a belek üresek, így azok tartalma nem tompítja a zajt.

Léteznek olyan hormonjaink, amelyek szabályozzák az étvágyunkat és beindítják a perisztaltikát. Ha a gyomor néhány órán keresztül üres volt, elkezd kiválasztani egy ghrelin nevű hormont. Amikor ez a hormon eléri az agyat, éhségérzetet vált ki, és serkenti a perisztaltikát az emésztőrendszerben.

Ez a perisztaltika sokkal lassabb, mint amikor az emésztőrendszer tele van, mivel csak körülbelül 20 percenként egyszer fordul elő. Mivel azonban több levegő van a gyomorban, mint szilárd anyag, jó nagy hangerővel zeng. Néha a gyomor morgásait emésztési problémák okozzák, de a legtöbbször teljesen ártalmatlan és normális részei az emberi emésztőrendszer működésének.


A kérdést egy Kispolgár tette fel a szerkesztőségnek a Miért? rovatban. Szerencsések vagyunk, mert már sok jó kérdést kaptunk, és most téged is arra bátorítunk, hogy keress minket azzal kapcsolatban, ami érdekel! A részleteket ide kattintva találod.

Források: Scientific American. Live Science. WebMD.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.