Krokodilokat istenítettek az ókori Egyiptomban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Furán fejezték ki imádatukat a krokodilok iránt az ősi Egyiptomban.

A régészek most kezdik megfejteni, milyen vallási gyakorlatok övezték ezt állatot. Arra jutottak, hogy a krokodilok többségét elfogták és feláldoztak, de volt olyan külön vallási csoport, amelyik élni hagyta az elfogott hüllőt és kényeztette, istenítette.

A krokodilokat Szobek másainak tartották. Ő az ősi vallás szerint a Nílus és víz istene. Az egyik legismertebb krokodil neve Suchus volt, akiről azt vélték, hogy Szobek reinkarnációja. A reinkarnáció lélekvándorlást jelent. Hogy egy élőlény a fizikai halála után új életet kezd más fizikai formában vagy más testben.

Így néz ki a nílusi krokodil. Fotó: Wikipédia
Így néz ki a nílusi krokodil. Fotó: Wikipédia

Suchusnak volt saját kis tava a Krokodeilopolisz nevű ősi településen, és a papok vittek neki kenyeret, húst, bort és ékszereket. Földi istenként kezelték.

A régészek most azt is megfejtették, hogyan sikerült ezeket a veszélyes hüllőket befogniuk. Erre korábban több elmélet is született. Az egyik szerint azzal hívogatták őket a Nílus partjához, hogy disznókat vertek, és azok visítása csalogatta oda az hüllőket. Most viszont több mumifikált krokodilt vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy konkrétan vadásztak rájuk. Horgot és emésztetlen pici halat találtak a nyelőcsövükben. Vagyis: ahogy elfogták, megölték a nagy részüket és azonnal múmiát csináltak belőlük. Erre utal a csaliként használt emésztetlen hal jelenléte.

Bármennyire is furcsa nekünk, azzal, hogy leölték az állatot, az ókori egyiptomiak hitük szerint örök életet adtak nekik. Úgy gondolták, a mumifikálással a halott lelkének nyújtanak menedéket. Az egyiptomi vallás szerint ugyanis a halál után először az égbe száll a lélek, de később időnként visszatér a testbe. Ehhez pedig azt tartósítani kell. (IFLScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.