KRÉTA-jelszavak szivárogtak ki, elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Arra kérik a szülőket, hogy változtassák meg a KRÉTA-jelszavakat, mert kiszivároghattak – tudta meg a Telex. Nemcsak szülők, de tanárok is kaptak rendszerüzenetet, amiben erről tájékoztatták őket. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) vizsgálata szerint KRÉTA-s felhasználónevek és jelszavak kerülhettek a darkwebre. Ezeket pedig belépésre is használhatják, amivel érzékeny adatokhoz férhetnek hozzá.

Billie Eilish. Fotó: Flickr / crommelincklars
Billie Eilish. Fotó: Flickr / crommelincklars

Kiborultak a mesterséges intelligenciára a zenészek. Több mint 200 művész írta alá azt a nyílt levelet, melyben felszólítják az AI fejlesztő vállalatokat, hogy hagyják abba a művészeti termékek felhasználását a programjaik betanítására. Az aláírók között van Billie Eilish, Nicki Minaj és Katy Perry is. A levélben azt írják, hogy amit az AI-cégek csinálnak, az lopás, és káros a kreativitásra. Arról nem is beszélve, hogy amikor a zenei modellek képzéséhez használják a műveiket, azt jogdíjfizetés nélkül teszik, megkárosítva őket. (Euronews)

Ferge Zsuzsa. Forrás: ELTE
Ferge Zsuzsa. Forrás: ELTE

Meghalt dr. Ferge Zsuzsa, Magyarország egyik legnevesebb szociológusa, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. 93 éves volt. Elsősorban a gyerekek jóléte és a szegénység témája érdekelték. Többek között iskolaszociológiával, a társadalmi előnyök-hátrányok átöröklésével és a szegénység különböző megjelenési formáival foglalkozott. Rengeteg díja volt, és nemcsak Magyarországon, de külföldön is ismert és elismert szakemberként tartották számon. (MTI)

Magyarország hivatalos lapjában, ahol a legújabb törvényekről és módosításokról szokott a kormány hírt adni, a Magyar Közlönyben ritkán szerepel bűnügyi hír, de most volt. Az Origó nyelvi centrum közleménye volt benne, amiben arról írnak, hogy rengeteg nyelvvizsgát megsemmisítenek. Azt írták, a kiállított bizonyítványokat bűncselekmény befolyásolta. Ez leginkább azt szokta jelenteni, hogy a vizsgáztató kenőpénzt fogadott el a vizsgázótól azért, hogy átengedje a nyelvvizsgán. (24.hu)

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg, hogy az új köztársasági elnök, Sulyok Tamás átírta a Novák Katalin által nem is olyan rég, decemberben írt szabályokat. Ezt Szervezeti és Működési Szabályzatnak (SZMSZ) hívják, amiben lefektetik a a döntési jogköröket és a szervezet – ez esetben a köztársasági elnöki hivatal – felépítését. A legnagyobb változás benne az, hogy míg Novák sok tevékenységet kiszervezett igazgatóságoknak, Sulyok több mindent vesz a saját irányítása alá. (24.hu)

Tüntetést hirdetett szombatra Magyar Péter, Varga Judit exférje a budapesti Kossuth térre, a Parlamenthez. Az esemény miatt 13:30-tól lezárások lesznek Budapesten az 5. és a 6. kerületben. Hogy pontosan hol és meddig, azt a rendőrség honlapján megnézhetitek.

America. Forrás: guggenheim.org
America. Forrás: guggenheim.org

Bűnösnek vallotta magát az angliai buditolvaj. A Winston Churchill (aki az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt a második világháború alatt) szülőházában kiállított, 18 karátos aranyból készült vécé neve Amerika és „A győzelem nem opció” című kiállítás része volt. Ezt lopta el 2019-ben a 39 éves James Sheen, aki bűnösnek vallotta magát a bíróságon. Videón jelentkezett be, mert más lopások miatt már 17 éves börtönbüntetését tölti. Az alkotó, Maurizio Cattelan egyébként úgy magyarázta a művét, amit New Yorkban, a Guggenheim Múzeumban is kiállítottak a lopás előtt, hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket akarta ábrázolni vele. „Bármit is eszel, legyen az egy kétszáz dolláros ebéd vagy egy kétdolláros hot dog, az eredmény ugyanaz, ha a vécé felől nézed”. (USA Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.