Közéleti bombák robbantak ma, úton van felénk a hideg időjárás – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Óriási botrányt kavart a miniszterelnök politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak az interjúja, amit a Mandinernek adott. A műsorban David Pressman amerikai nagykövet múltkori kijelentéséről beszéltek, aki azt mondta: az 1956-os forradalom országa most összeborul Oroszországgal, EU-tagállamként pedig a kormány állítása szerint háborúban áll Brüsszellel. Némi kérdezz-felelek után Orbán kifejtette, hogy „ők pont 1956 miatt viszik azt a politikát, amit”. Majd kifejtette, hogy finoman fogalmaznak, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kerül szóba, mert nem nagyon látja értelmét az ukránok fegyveres harcának, azaz az ellenállásnak. „De pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 éve, mert felelőtlenség. Látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, sok ember halt meg, területeket vesztettek.” (Kispolgár)

Orbán Balázs. Fotó: Orbán Balázs / Facebook

Orbán Balázs interjúja most mindenhol visszhangzik. Rácz András Oroszország-szakértő szerint kiderült, amit eddig csak sejtettünk, hogy a kormány nem védené meg Magyarországot egy orosz támadással szemben. Török Gábor politikai elemző a nyilatkozatot az év legnagyobb politikusi hibájának tartja. Magyar Péter felháborítónak nevezte Orbán mondatait, szerinte ezzel megalázta a sok ezer magyar szabadságharcos emlékét. Hozzátette, hogy Orbán Balázsnak távoznia kell a közéletből. A DK úgy reagált, hogy „az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak”. A Momentum azt írta: „…és ezek a senkiházi ruszkibérencek tartják magukat a pesti srácok örököseinek.” (A pesti srácok olyan fiatalok voltak, akik az 1956-os forradalomban fegyvert fogtak az oroszok ellen.) Orbán Balázs azóta reagált saját kijelentésére, szerinte a „háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás”. De megerősítette, hogy nem látják értelmét az ukrán védekezésnek. (hvg.hu)

Magyar Péter csütörtökön végigszáguldott a közmédián. A Tisza Párt elnökét azután hívták be, hogy bejelentette, jövő héten a köztévé elé mennek tüntetni. A közmédia később közölte, hogy eredetileg nem Magyart hívták, hanem a Tisza Párt fővárosi listavezetőjét, Ordas Esztert – de őt kapták. Magyar az M1 műsorában kezdett, ahol fővárosi ügyekről akarták volna kérdezni. Ő pedig közölte, hogy a nézők szerinte többek között arra kíváncsiak, hogy miért van csődben Magyarország és miért 55 ezer milliárd forint az államadósság, miért törnek el a vasúti váltók és így tovább. Magyar ezután közölte a műsorvezetővel, hogy „önök éjjel-nappal hazudnak, akkor is, amikor kérdeznek”.

Magyar ezután átsétált a Kossuth Rádióba. A műsorvezető itt már jobban állta a sarat, újra és újra megkérdezte, hagyja-e szóhoz jutni őt is, mivel ez nem kampányműsor. Magyar erre úgy felelt, hogy bezzeg Orbánnak nem ezt szokták mondani, amikor péntekenként beül a stúdióba. A műsorvezető egy ponton azt mondta: „ne haragudjon, én kérdezek, ez egy interjú. (…) Azt mondják magáról, hogy erőszakos, lehet, hogy ezért mondják?” A beszélgetést végül azzal zárta, hogy „jó lenne majd egy rendes interjút is készíteni”, majd elköszönt, és hallani lehetett, hogy Magyart mondat közben lekeverték. (Telex)

Mindeközben Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését javasolta a legfőbb ügyész. Június végén a kormánypárti sajtóban elterjedt, hogy Magyar vitába keveredett egy bárban és a biztonsági őröknek kellett kidobniuk. Amikor észrevette, hogy valaki veszi a jelenetet a telefonjával, vitázott a videózó férfival, majd elvette tőle a telefonját és később bedobta a Dunába. A rendőrség akkor rongálás miatt indított nyomozást, a férfi működőképesen kapta vissza a telefonját. A legfőbb ügyész szerint a telefon elvétele lopásnak számít, ezért terjesztette elő az Európai Parlament elnökénél, hogy vegyék el Magyartól a mentelmi jogát. Ez a jog minden parlamenti képviselőt megillet. Azt jelenti, hogy a képviselő nem vonható felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, büntetőeljárás sem indulhat ellene. (hvg.hu/Kispolgár)

Vasárnap estig ingyen lehet megnézni négy filmet a FILMIO-n, a Nemzeti Filmintézet streaming platformján. Régi, klasszikus alkotásokról van szó. Felkerül a Hanna Schygulla és Marcello Mastroianni szereplésével készült Miss Arizona, és a Valahol Európában, ami árva gyerekek története. Látható mostantól a többek között szerelmi kérdésekkel foglalkozó Szevasz, Vera, és a hatvanas évek fiatal értelmiségéről szóló Sodrásban című film is. (NFI)

Gábor Miklós és Somlay Artúr a Valahol Európában című filmben (1948). Fotó: Radványi produkció, MAFIRT / Wikipedia

Esős, szeles hétvége vár ránk és a hőmérséklet is nagyon visszaesik majd. Pénteken a Dunántúl északnyugati részén lesznek záporok, szombaton mindenhol beborul az ég. Néhol megint sok eső eshet majd. Vasárnap már csak 12-18 fok lesz délután, és az északi szél is erős lesz, néhol viharos lökések is lehetnek. Egy meleg őszi kabát és egy esernyő nem árt! (HungaroMET)

Nyílt levélben tiltakoznak a kalotaszegiek, miután a Mango divatáruház ellopta a hímzett motívumukat. Anélkül, hogy megjelölték volna a minta forrását. A minta egyébként igazi kincs, a magyar népi varrottasok legismertebb típusába tartoznak, több száz éves történetük van. A nyílt levelet egy civil szervezet tette közzé, ebben több, Kalotaszeg népművészetét kutató magyar, román és külföldi szakember is tiltakozott a minta kisajátítása ellen. De olyan nők is aláírták, akik a mai napi éltetik a hagyományt és mintákat hímeznek. Az aláírók szerint jó, hogy a kalotaszegi értékekre külföldön is felfigyelnek, de a minta felhasználását csak akkor tartják elfogadhatónak, ha létrehozójaként a kalotaszegi közösséget is megnevezik. (MTI)

A minta a kabáton és a hímzésmintán. Fotó: La blouse roumaine / Facebook

Örömzenével ünneplik az árvízi védekezésben résztvevőket Budapesten. Karácsony Gergely főpolgármester közölte: csütörtök kora reggeltől újra az autós forgalomé mindkét alsó rakpart, a hétvégén pedig a megszokott módon a gyalogosok és a bringások vehetik birtokba a pesti oldalt. Rajta vannak, hogy péntektől a villamosforgalom is helyreálljon. A Margitsziget egyelőre zárva marad, mert vizsgálják a meglazult gyökerű fákat. Hétvégén a pesti alsó rakparton zenével köszönik majd meg az árvízvédelmi önkéntesek és hivatásosok munkáját. Az is kiderül majd, hogyan lesz műalkotás az árral idesodort uszadékfákból. (Karácsony Gergely/Kispolgár)

És a sok nehéz hír után egy kis felfrissülés: érdekes arcú és nagyon cuki földimalacot mutattak be a San Diego-i állatkertben. A parkban először született földimalac. A kicsi júliusban jött a világra és nagyon ragaszkodik az anyukájához, általában körülötte sertepertél. Az anyamalacok körülbelül hat hónapig nevelik a kicsinyeiket, amíg azok elég idősek lesznek ahhoz, hogy egyedül táplálkozzanak. A földimalac Afrika nagy részén őshonos. Egy felnőtt egyetlen este alatt akár 50 ezer rovart is megehet. Az orra egy disznóéhoz, de a fülei egy szamáréhoz hasonlít. A farka olyan, mint egy kengurué. Íme a San Diego-i malacgyerek:

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."