Közeledik Boris, már medence is van a hatvanpusztai birtokon – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Orbán Viktor azzal dicsekedett a TikTokon, hogy senki sem viszi be a kormányülésre a telefonját. „Elkobozzák, tilos bevinni” – magyarázta Orbán, aki szerint biztonsági szempontból lehetetlen, hogy bármilyen információ elektronikus úton kikerüljön az ülésteremből. Mit érdemel az, aki mégis becsempészi a telefonját? – kérdezte Orbántól a videó készítője, amire úgy felelt: „Pintér Sándorra (a belügyminiszterre) bízzuk. Nem szeretnék a kezei közé kerülni.” A telefonügy azután került szóba Orbán videójában, hogy a tanév előtt eldőlt: nem lehet okoseszközöket használni az iskolákban. Amikor egy iskola bejelentette, hogy ellenáll a döntésnek, Pintér Sándor menesztette az igazgatóját. (24.hu)

Olyan eső jön, hogy minden áradni fog: a Duna, a Lajta és a Rába is. Ezt egy hidegfront okozza majd, illetve az Olaszország felett kanyargó mediterrán ciklon, amit Borisnak neveztek el. Boris a hét végén és a jövő hét elején a Kárpát-medence felett fog örvényleni. Kedd hajnalig – azaz öt nap alatt – egy havi eső zúdul majd ránk. A szeptemberi átlagos csapadékmennyiség 59 milliméter, ezzel szemben csak hétfő éjfélig 50 és 100 milliméternyi eső is eshet. Vasárnapra a Lajtán és a Rába jó részén is harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe, de a jövő hét elejére ez már a Duna magyarországi szakaszán is így lehet. (MTI/HungaroMet/Kispolgár)

Aranysakált láttak Kaposváron, lakott területen belül. Somogy megyében az elmúlt években nagyon megszaporodtak az aranysakálok (amit nádi farkasnak vagy toportyánnak is neveznek). Nem jellemző a sakálra, hogy bemerészkedne a városi környezetbe, de nagyon intelligens, óvatos ragadozó. Többnyire napnyugta után mozog és falkában vadászik. A Kaposváron látott állat a városi közlekedésirányító cég telephelyén kószált. A város jegyzője megadta rá a kilövési engedélyt. Erre azért van szükség, mert ha csapatba verődik, nagyon kártékony lehet. (Sonline)

Elkészült a medence és a kerti tó Orbán Viktor miniszterelnök családjának hatvanpusztai birtokán. Erről Hadházy Ákos országgyűlési képviselő osztott meg fotókat, és hozzátette: mostantól kedvére pancsikolhat az Orbán család. A birtok olyan luxusingatlan, ami egykor egy hercegi tulajdonban lévő műemlék volt, és ahol most pálmaház, könyvtár, vendégház és mélygarázs is épült. A majorság Orbán Viktor édesapjáé, de tíz évig Mészáros Lőrinc bérelte a területet (itt írtunk róla hosszabban). Hadházy Ákos rendszeresen beszámol a birtokon zajló fejlesztésekről. Ő nemcsak képviselő, de pilóta is, és időnként átrepül a palota felett. Bár a medencét már feltöltötték, a politikus szomorúan állapította meg, hogy a birtokra tervezett kastély még nem készült el. (Magyar Narancs/Hadházy Ákos)

Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Legyőzte a SPAR a magyar államot az Európai Unió Bíróságán. Az üzletlánc azután perelte be az államot, hogy a hatóságok 2023-ban megbüntették, mert az egyik vidéki üzletben nem volt raktáron elég árstopos áru. Az árstopot 2022 elején vezette be a kormány több alapvető élelmiszerre. A szabály alapján egyes termékeket csak a 2021 októberi áron lehetett értékesíteni. Az eredetileg három hónapra tervezett intézkedés végül másfél évig volt érvényben. Az EU bírósága megállapította, hogy a kormányrendelet sértette a szabad versenyt, vagyis egy uniós jogot. Az üzletekre rótt kötelezettség ugyanis megakadályozta a kereskedőket abban, hogy gazdasági megfontolások alapján árazzák be a termékeiket és ők szabják meg, hogy azokból mennyit akarnak eladni. (hvg.hu)

A folyóba akart ugrani egy amerikai nő Nashville-ben, Jon Bon Jovi énekes-rocklegenda beszélte le róla. A bajba jutott nő kedd este jelent meg egy hídon, hogy leugorjon róla. A Bon Jovi (ez a zenekar neve) éppen ott forgatott videoklipet. Az énekes és a csapata kiszúrta, hogy a nő bizonytalanul ácsorog, majd azonnal odamentek hozzá, hogy segítsenek neki. Jon Bon Joviék lebeszélték a szándékáról a nőt, és visszakísérték a járdára. Miután már biztonságban volt, más emberek is odamentek hozzá, Bon Jovi pedig megölelte. A jelenetről felvétel is készült, ezt a helyi rendőrség osztotta meg. Egyúttal megköszönték Jon Bon Jovinak, hogy a társával együtt megmentette a nő életét. (BBC) Ha te vagy valaki a környezetedben válsághelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

A magyarok jelentős többsége úgy gondolja, hogy összességében előnyös Magyarország EU-tagsága. Ezt egy kutatás derítette ki nemrég. Érdekesség, hogy a magyarok látványosan jobban bíznak az uniós intézményekben, mint a hazaiakban. A kormánypárti és az ellenzéki oldalon is tovább erősödött az az elvárás, hogy az EU-nak elsősorban a béke értékét kell képviselnie. A kutatás arról is kérdezte a magyarokat, hogy mire költenék az EU-s forrásokat. Itt magasan az egészségügy vezetett, azt az oktatás és a tudományos élet fejlesztése követte, majd a hátrányos helyzetű régiók, leszakadó települések felzárkóztatása. Tízből hat magyar nem akarja, hogy Ukrajna az EU tagja legyen. A magyarok többségének elege van az EU és a kormány vitájából, és 68 százalékuk gondolja úgy, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez. Az Európai Ügyészség fő feladata az uniós költségvetéssel szemben elkövetett csalások és más, az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények üldözése. (Policy Solutions/Telex)

Tarka lámacsikó született a debreceni állatkertben. Az állat nevét te is segíthetsz kiválasztani. A kis láma szeptember 6-án jött világra. Azóta szépen erősödik és egyre aktívabb, noha még jó ideig igényli majd anyja gondoskodását. A szőre színe az elmúlt években világra jött csikókhoz hasonlóan elöl fehér, hátul pedig sötétbarna. Az állatkert a látogatóktól kért segítséget a csikó nevének a kiválasztásában. Az állat Szandi, Lujza vagy Zoé lehet, szavazni pedig az állatkert Facebook-oldalán tudtok szeptember 18-a délutánig. (Debrecen Zoo/Kispolgár)

Fotó: Debrecen Zoo

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.