Könyvet kapott Pintér Sándor, berágott az X-re az EU, ezért ne használd a My Puzzle-t – esti híradónk következik

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Könyvet vitt Pintér Sándor belügyminiszternek a Tanítanék

Forrás: Tanítanék/Facebook
Forrás: Tanítanék/Facebook

Több mint ezer üzenetet tartalmazó könyvet szeretett volna átadni ma délelőtt a Tanítanék Mozgalom Pintér Sándor belügyminiszternek, de csak egy főosztályvezető vette át azt. A diákoktól, oktatási dolgozóktól, szülőktől származó üzenetek főleg a tanárhiány mértékéről és a közoktatás válságos állapotáról szólnak. Pintér nevében a főosztályvezető azt mondta a megjelenteknek, hogy az üzenetekre vélhetően összevont választ kapnak majd. (Telex)

Választások voltak Szerbiában

A 2012 óta kormányzó Szerb Haladó Párt győzött a vasárnapi szerbiai előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon. A részvételi arány 58,69 százalékos volt.

A második helyen az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett a szavazatok 23,56 százalékával. Az eddigi kisebbik kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett a harmadik. (MTI)

Eljárást indított az EU az X ellen

Az Európai Unió jogszabályainak megsértése miatt eljárást indít az Európai Bizottság az X (előző nevén: Twitter) ellen. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eljárás azt nézi, hogyan kezelte a cég a gázai háborúval kapcsolatos tartalmakat. Moderáltak-e tartalmakat? Kezelték-e a kockázatokat és mennyire voltak átláthatóak a hirdetések? Vagyis hogy az X megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA). Illetve hogy mit tett az X az illegális tartalom és a félretájékoztatás terjesztése elleni küzdelemben és a platformja átláthatóságáért. (MTI)

A DSA-t idén vezették be, az X az első platform, amelyiknél vizsgálódnak.

Lovat adott a török elnöknek Orbán Viktor

A miniszterelnök egy fekete lóval lepte meg a Magyarországra látogató török elnököt, Recep Tayyip Erdogant (ide kattintva láthattok egy pacit simogató miniszterelnököt). Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek – fogalmazott Orbán, és később azt is közölte, hogy ők cserébe megtarthatják a török elektromos autót, amivel ma a török elnököt furikázta Budapesten. Török sajtóértesülések szerint Orbán és Erdogan kétoldalú tárgyalásokat is folytattak gazdasági kérdésekben.

90 évesen szerezte meg mesterdiplomáját egy amerikai nő

73 évvel azután, hogy leérettségizett, megszerezte a mesterképzést interdiszciplináris tudományokból (ami tudományok közötti összefüggést vizsgál) a 90 éves Minnie Payne az Észak-Texasi Egyetemen. Minnie-t a diplomaosztóra unokája kísérte el, és fel is ment vele a pódiumra átvenni a diplomáját. Minnie Dél-Karolinában nőtt fel textilmunkás szülők gyerekeként, és akkoriban nem is álmodhatott arról, hogy továbbtanul, egy évnyi főiskola után be kellett állnia dolgozni. Később jöttek a gyerekek, és 68 évesen, amikor nyugdíjba ment, tétlennek érezte magát. Ezért beiratkozott újra főiskolára, majd egyetemre is ment. Minnie egyébként frissdiplomásként munkát is kapott egy houstoni magazinnál. (wsfa.com)

Eljegyezték Demi Lovatót

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Demi Lovato (@ddlovato) által megosztott bejegyzés

Hétvégén tette közzé Instagramján az énekesnő Demi Lovato, hogy párja, Jordan Lutes eljegyezte. A pár körülbelül másfél éve van együtt. Lovato, aki nyíltan beszélt mentális betegségekkel és függőségekkel folytatott küzdelméről és gyógyulásáról, nagyon izgatott, élete szerelmének nevezte a szintén zenész Lutest.

Vigyázzatok a My Puzzle-lel!

A livepod.tv alapítója, Kubatovics Áron hosszú bejegyzésben hívja fel a figyelmet a Facebookon hódító My Puzzle nevű játék veszélyeire. Arra is kitér, mikre érdemes figyelni az ilyen játékoknál, mielőtt rájuk kattintunk. A hátsó szándékokról azt írja, ahhoz, hogy játszhassunk, a játék hozzáférést kér a profilképekhez, nyelvi beállításokhoz, néha ismerősökhöz, ezzel pedig le tudják menteni ezeket az infóinkat és akár egy kész, új profilt készíteni belőlük, vagy Facebook-hirdetésekben hamis kommentelőként tudnak minket szerepeltetni. De a visszaéléseknek ezerféle módja van, ami miatt nem érdemes mindenre rákattintanunk, ami szembe jön. Olvassátok el a bejegyzését, érdemes!

Csökkent a születések és a halálozások száma is idén

Az előzetes adatok szerint 2023 január és november között 78 579 gyerek született 3,1 százalékkal, 2480-nal kevesebb, mint 2022. január-novemberben. Január és november között 114 950-en haltak meg, 7,2 százalékkal, 8865-tel kevesebben, mint egy évvel korábban.

A pozitívum ebben az, hogy a halálozások száma a születésekénél nagyobb mértékben csökkent, ennek következtében a természetes fogyás 36 371 fő volt, ami 15 százalékkal alacsonyabb a 2022. január-novemberi 42 756 fős értéknél – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.