Kiszorítja az Európai Unió a kínai villanyautókat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magas vámot vet ki az Európai Bizottság a Kínában gyártott elektromos autókra.

A vám olyan adó, amit egy országba vagy szövetségbe behozott áruk után kell befizetni. A célja általában az, hogy drágábbá tegye a külföldi termékeket, és ezzel védje a hazai gyártókat. Az Európai Unión belül viszont vámmentesen lehet kereskedni bármivel.

Az EU azért hozta ezt a döntést, mert úgy ítélik meg, hogy a kínai gyártók nem tisztességesen versenyeznek. Ezek a gyárak ugyanis jelentős pénzügyi támogatást kapnak a kínai államtól. Így persze sokkal olcsóbban adhatják a termékeiket, mint azok a cégek, amiknek a piacon kell boldogulniuk.

A kínai BYD elektromos autója. Fotó: BYD

Például ha te pogácsát árulsz, akkor ki kell számolnod, mennyibe kerül a liszt, a sajt és a többi hozzávaló, a sütéshez használt gáz, és az alkalmazottak fizetése. Ennél olcsóbban nem adhatod, mert csődbe mész. Ha a versenytársad csak úgy kap egy csomó pénzt az államtól, akkor ő adhatja olcsóbban a sütit, vagyis senki sem vesz majd tőled drágábban. És ez nem igazságos. Ez a helyzet a kínai autógyárakkal is.

Ki kivel van?

Az EU lépésével nem mindenki elégedett. A franciák és az olaszok támogatják, mert a saját autóikat – Renault, Peugeot, Citroën, Fiat – szeretnék eladni. A németek viszont ellenzik. De nem azért, mert ők nem gyártanak autót. Nagyon is gyártanak! Németország egyik legfontosabb terméke a drága autó: BMW-k, Audik, Mercedesek. És ezekből elég sokat adnak el gazdag kínaiaknak. Ők attól félnek, hogy Kína válaszul az európai termékekre fog vámot kivetni. Így ők többet veszíthetnek az ügyön, mint amit nyernek a kínai villanyautók kiszorításával.

Ezek általában olcsóbb járgányok, inkább a francia és az olasz kocsik versenytársai, mint a német luxuskocsiké.

Elektromos Fiat 500. Fotó: Fiat

Magyarország kormánya szintén ellenzi a vámot. Ennek viszont inkább az az oka, hogy a gazdaság fejlődését az akkugyárakra alapozták, amelyek egy része kínai. Sőt, a BYD vállalat egész autógyárat épít Szegeden. Ennek a működését is befolyásolhatja az unió politikája.

Az uniós vám 45 százalék lesz a tervek szerint. Tehát egy ma 10 milliós villanyautó csaknem 15 millióba fog kerülni újonnan. Így ez a vásárlókat is érinti, akiknek át kell majd gondolniuk, megéri-e a kínai kocsi.

Az Európai Bizottság és a kínai kormány is azt nyilatkozta, hogy további tárgyalásokat folytatnak, és megpróbálják elkerülni, hogy kereskedelmi háborúba keveredjenek. Ez természetesen nem jelent katonai összecsapást. Viszont az áruforgalom korlátozását igen, és ez rövid távon okozhat kellemetlenségeket.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.