Kiszivárogtatott hangfelvétel és madárszerelem vitte a napot – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tizenharmadjára is módosították az alaptörvényt a parlamentben. Az új jogszabály kimondja, hogy ezután nem részesülhetnek államfői kegyelemben azok, akiket gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el. Az új szabályban az is szerepel, hogy a kegyelmi döntéseket nem kell aláírnia a kormány egyetlen tagjának sem. A módosítás annak a következménye, hogy februárban kiderült: Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatóját segítő bűntársat. Az ügyből hatalmas politikai botrány lett, amibe belebukott Novák mellett Varga Judit igazságügyi miniszter is – ő is aláírta K. Endre kérelmét annak idején. (444)

Varga Judit és Novák Katalin / Facebook

A vasárnapi főpolgármester-választás után még mindig nem tudni, újraszámlálják-e a szavazatokat. Karácsony Gergely alig több mint 300 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, aki már vasárnap azt mondta, kérni fogják az újraszámlálást. Karácsony egy interjúban most azt mondta: lehet ilyet kezdeményezni, de alapos ok kell hozzá. Azt pedig jelenleg nem tudja elképzelni, hogy Vitézyt kérje fel főpolgármester-helyettesnek, mert ahhoz nincs meg a kellő bizalom. A hétvégén terjedni kezdett egy hangfelvétel, amelyen Karácsony arról beszél: ha Vitézy Dávid elindul a főpolgármester-választáson, „lapáttal fogják agyonverni”. Persze ezt nem szó szerint értette, hanem úgy, hogy keményen fogják támadni. A főpolgármester szerint jelentéktelen, hogy mit mondott Vitézyről a barátainak – a lényeges dolog inkább az, hogy évek óta rendszeresen lehallgatják őt. (Telex)

Lassan 24 órája tartó csata zajlik a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter és az ATV csatorna között. Magyar hétfőn Rónai Egonnak adott volna interjút. A műsorvezető elmondta, hogy Magyar többször is azt nyilatkozta: nem hívták meg a csatornához, pedig ez nem igaz. A meghívásokról egy dossziét is átadott Magyarnak, majd némi szócsata után a pártelnök kiviharzott a stúdióból. Mutatjuk a jelenetet:

Magyar szerint a csatorna provokálni akarta őt, az ATV pedig a Fidesz „házitelevíziója”, mert a vezérigazgató, Németh S. Szilárd „NER-lovag”, „a hozzá közel álló médiumok pedig ezer szállal kötődnek a fideszes médiabirodalomhoz”. Magyar közzétette több munkavállaló vallási hovatartozását is – ami viszont különleges adat, így nem tartozik a nyilvánosságra. Az ATV közölte: a munkatársait megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog, ezért minden jogi lehetőséget megad nekik, ha bíróságra mennek. Magyar Péter szerint ő nem követett el jogsértést, mert a munkatársak nevét nem írta le. (ATV/Facebook/Kispolgár)

A francia Le Monde napilap készített interjút Azahriah-val, vagyis Baukó Attilával. A lap úgy véli, hogy Azahriah itthoni közéleti hatása Taylor Swiftéhez hasonlít, mert a Fideszen belül is aggodalomra adott okot az előadó népszerűsége és kormánykritikája. Azahriah kifejtette az újságnak, hogy politikai szerepvállalást nem tervez, de a beszélgetés során szóba került, hogy mit tett volna, ha Orbán Viktor is elment volna valamelyik koncertjére a Puskásba. „Szívesen láttam volna a koncertemen a közönség soraiban, de azt is elmondtam volna neki, hogy már nem kéne az országot vezetnie” – nyilatkozta. (Telex)

Fehér ruhás menyasszonyt kapott Nándi, a debreceni állatkertben élő nandukakas. A daliás kakas egy Niki nevű tojót kapott társául, ő a napokban érkezett az állatkertbe. Az újdonsült pár hamar egymásra talált, és mivel találkozásukat szinte egyből Nándi násztánca követte, az állatkerti dolgozók bíznak abban, hogy lesznek utódaik. A Dél-Amerika keleti pampáin őshonos nandu a kontinens legnagyobb termetű madara, bár jóval alacsonyabb és karcsúbb a világrekorder struccnál. Nevét a kakasok násztánc közben hallatott jellegzetes kiáltása után kapta. Mára világszerte előfordul haszon- és akár hobbiállatként. (Debreceni Állatkert)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.