Kisebb, olcsóbb vagy műanyag fenyőt keresnek a magyarok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Felmérés készült a magyarok karácsonyfa-vásárlási terveiről. A megkérdezettek harmada kisebb fát vesz idén, minden tizedik ember olcsóbb fajtára vált.

A fenyőfák nem drágultak annyira, mint a sajt vagy a hús, de a válság miatt sokan próbálnak spórolni rajta. Az emberek több mint fele megelégszik egy másfél méternél kisebb fával.

A fajták közül a nordmann fenyő a legnépszerűbb, egyben a legdrágább. Ez tovább marad egyben, mint a többi, így nem lesz tűlevéllel tele az összes padlórés és zokni évekig. Egy méter nordmann fenyő körülbelül nyolcezer forintba kerül. Az ezüst- és lucfenyő olcsóbb, szegény hosszú levelű feketefenyő szinte senkinek sem kell.

A legnagyobb roham egy-két nappal ünnep előtt várható. Mindenki arra számít, hogy az árusok ilyenkor már mennének haza, és olcsóbban adják majd a fát. Ők viszont tudják, hogy aki lejött vásárolni, az nem megy haza üres kézzel, szóval juszt sem adják olcsón.

A műfenyő nem zöld

Minden negyedik megkérdezett műfenyőt használ. A műanyag karácsonyfának látszólag két előnye van: környezetbarát, és hosszú távon olcsóbb. Ebből az első teljes tévedés. A környezetnek nem segítünk azzal, hogy Kínából hajón vagy repülőn idehurcoltatunk egy kőolajból, mindenféle méreg segítségével gyártott műanyag gubancot. Nemcsak a gyártás és a festés, hanem a csomagolás és a szállítás is zabálja az energiát, és amikor a fa elhasználódik, műanyagszemét lesz belőle.

Hamis az az elképzelés is, hogy minden évben erdőket vágnak ki a karácsonyfák miatt. Ezeket a fákat direkt ezért ültetik, mint a krumplit. Az ünnep után begyűjtik, és energiát termelnek vele, vagy komposztálják, és ültetnek helyettük újakat. Ezenfelül a valódi fenyők Magyarországon is megteremnek, itt adnak munkát, és nem a világ túlfeléről hozzák ide. Kivéve a nordmann fenyőt, mert azok Dániából jönnek.

Az viszont igaz, hogy egy műfenyőt évekig lehet használni, és ezen pénzt takaríthatunk meg. Ez persze csak azért működik, mert a környezeti károkat nem kell kifizetnünk. A szegénységgel nehéz vitatkozni, de jó, ha tudjuk: a műanyag nem zöld, csak olyanra festik.

(A felmérést az Agroinform készítette.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.