Kirúgták a kegyetlen tanárt, jön a Nemzeti Anyatejbank – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kirúgták azt a tanárt, aki hónapokon keresztül megalázott és fenyegetett egy kilenc éves kislányt. A Sárkeresztúri Általános Iskola tanárának viselkedése miatt a kislány az életének is véget akart vetni. A szülők titokban felvételeket készítettek a kegyetlen tanárról. Ezeket végül azért hozták nyilvánosságra, mert az iskola és a tankerület nem lépett semmit. Végül a tanár pénzt is akart adni a szülőknek azért, hogy tartsák titokban a történteket. (telex.hu)

Feljelentést és panaszt tesz az egyik legnagyobb online újság, mert a rendőrség akadályozta őket a munkájukban. A Telex még a választási kampány idején egy nyilvánosan meghirdetett fórumon akart a külügyminiszternek, Szijjártó Péternek kérdéseket feltenni. Az újságírókat a regisztrációjuk ellenére kizárták a rendezvényről, és igazoltatni kezdték őket. Ráadásul elkezdték vizsgálni azt is, hogy a kamerájuk nem lopott-e. Az újság szerint a rendőrök visszaéltek a hatalmukkal és korlátozták a sajtószabadsághoz való jogot. (telex.hu)

Oroszországban a 444.hu ellen léptek fel, mától onnan nem érhető el a magyar hírportál. Ezzel együtt összesen 81 európai hírszolgáltatót tettek elérhetetlenné Oroszországban. A tiltás arra az uniós döntésre válasz, ami három orosz médium működését korlátozta. Az orosz állami hírügynökség azt mondta, akkor oldják fel a 444.hu elleni tiltást, ha Brüsszel is véget vet az orosz híroldalak blokkolásának. (444.hu)

Letartóztatási parancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntető Törvényszék orosz katonai vezetők ellen. Szergej Sojgu volt védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt háborús bűnökkel vádolják. Szerintük mindketten közvetlenül felelősek az Ukrajna területén elkövetett civilek elleni támadásokért. A nemzetközi bíróság az orosz-ukrán háború kezdete óta kilenc ilyen elfogatóparancsot adott ki, Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen is érvényben van egy. De a Törvényszéknek nincs semmilyen önálló eszköz a kezében, csak az egyes államok hatóságai tudnák a parancsokat végrehajtani. A magyar rendőrségnek például kötelessége lenne letartóztatni az orosz elnököt, ha az Magyarország területére lépne. (apnews.com)

Ingyenes lehet a Netflix, ha mellé elviseljük, hogy reklámokat is kell nézni a filmek közben. A cég nemrég kísérletképp Kenyában próbálta ki ezt a fajta működést. Most pedig azt mérlegeli, hogy Európában és Ázsiában is bevezesse-e. Állítólag még nincs erről végleges döntés, de ha lesz, akkor is több hónapba telhet még, mire eljut a fogyasztókhoz az ingyen Netflix. (bloomberg.com) 

Nemzeti Anyatejbankot hozna létre a kormány, ennek részleteit Pintér Sándor belügyminiszternek októberig kell kidolgoznia. Ehhez az kell, hogy átvizsgálják az anyatejgyűjtő állomások működését és intézkedni kell a szoptatás népszerűsítéséről is. A tervek szerint megemelnék a leadott anyatejért fizetett összeget is. A kormány azt szeretné, ha minden kisbaba, különösen a koraszülött babák könnyen és megfelelő mennyiségben jussanak anyatejhez. Jelenleg nyolc hónapos korig jár ez, a babák ingyen kaphatnak anyatejet, ha azt a gyerekorvos felírja nekik. (24.hu)

Nem lesz ott a párizsi olimpián Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnok ugyanis nem tudta megúszni azt a szintidőt, amivel indulhatott volna a 200 és 400 méteres vegyesúszásban. A 35 éves sportoló tavaly novemberben kezdett újra edzeni. A kihagyás oka az volt, hogy megszületett a kislánya. Hosszú Katinka a Facebookon posztolt erről, és egyáltalán nem tűnt szomorúnak. „Lehet, hogy klisének hangzik, de mindig az út a fontos, nem a végcél. Azt hiszem ezt én már nyugodt szívvel mondhatom, hiszen az úszásban már minden lehetséges cél sikerült, és mindig a folyamat adja a boldogságot, nem a siker…” (444.hu)

Hosszú Katinka egy 2016-os úszó-világkupán. Kép: Wikipedia

Négy mezopotámiai dámszarvas született a Szegedi Vadasparkban. A fajta a kipusztulás szélén áll, kevesebb mint 2000 példány él belőlük a világon. A Vadaspark ezért vesz részt a faj megmentésében. A kis patások már látogathatók, az első cuki botladozó lépéseikről itt láthatsz egy videót. (MTI)

Kicsit még csámpi. Kép: Facebook/Szegedi Vadaspark

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.