Kína nagyon rajta van, hogy ne ücsörögjenek annyit a gyerekek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nehéz a rendszeres testmozgás akkor, amikor olyan sokat üldögélünk: az iskolában, a munkában, az autóban, pihenés közben a kanapén. Bár be lehet pótolni az elmulasztott fizikai aktivitást, a legtöbb szakértő mégis egyetért abban, hogy ha már fiatalkorban aktív életmódot alakítunk ki, az nagyban segíthet megelőzni a későbbi egészségügyi problémákat.

Három évvel ezelőtt Kína – a világon elsőként – olyan szabályozásokat vezetett be, amelyekkel próbált tenni valamit a gyerekek mozgásszegény életmódja ellen. A szabályozás korlátozza az online játékgyártó cégek hozzáférését az ifjúsági piachoz, korlátozza, hogy a tanárok (korcsoportonként) mennyi házi feladatot adhatnak a diákoknak, és azt is, hogy a magántanárok mikor tarthatnak órákat. Most a Bristoli Egyetem tudósai vágtak bele, hogy megnézzék az intézkedések eredményeit.

A kutatás vezetője szerint eddig a gyerekeket és a szülőket próbálták rávenni arra, hogy változtassanak az ülő életmódjukon, de ez nem igazán vált be. Most viszont a játékgyártókra, az iskolákra és a magántanárokkal foglalkozó cégekre hárul a felelősség.

A kutatócsoport a kínai Kuanghszi tartomány 14 városának 31 régiójában vizsgálódott 9 éves és idősebb gyerekek körében. A rendeletek hatályba lépése óta a diákok átlagos napi ülőmunkával töltött ideje 46 perccel csökkent. A különbség a városi gyerekeknél volt jelentősebb, a vidékieknél kisebb.

Az átlagos napi képernyőidő is csökkent, körülbelül 10 perccel. A gyerekek 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítették a napi legfeljebb két óra képernyőidős ajánlást. A házi feladatokra fordított idő is visszaesett, a kisebbeké inkább, mint a középiskolásoké.

Az intézkedések tehát jobban beváltak, mint az, hogy a felnőtteket és a gyerekeket próbálták motiválni az aktívabb életmódra. Egyelőre csak Kína ezen egyetlen régiójára vonatkozóan lehet következtetéseket levonni. Így további kutatásokra van szükség annak felméréséhez, hogy a szabályozás milyen hatással van az ország többi részére. Egyelőre az is kérdés, hogy egy ilyen megközelítés alkalmazható-e a más országokban. Te mit teszel annak érdekében, hogy aktív életet élj? Írd meg nekünk a belső üzenetküldőben!

Forrás: IFL Science

Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.