Kik Kamala Harris és Donald Trump leghíresebb támogatói?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Vészesen közeledik az amerikai elnökválasztási verseny, ezért egyre több és több híresség áll be a jelöltek mögé. Az A-listás sztároknak komoly rajongótáboruk van, így egy-egy nagyobb név rengeteg szavazatot jelenthet Kamala Harrisnek (és alelnökének, Tim Walz-nak) és Donald Trumpnak is (illetve alelnökjelöltjének, JD Vance-nek). Az elnökjelöltek portréit a nevükre kattintva olvashatod el.

Ki sorakozott fel Harris mögött?

Arról már írtunk nektek, hogy Taylor Swift Harris mögé állt, és arról is, hogy Charli XCX szintén így tett, aminek köszönhetően megszületett a neten mindenhol felbukkanó „brat” kampány. A minap Billie Eilish és testvére, a dalszerző és producer Finneas videót készítettek, amelyben elmondták, hogy mindketten Harrisre és Walzra fognak szavazni, „mert ők a reproduktív szabadságunk, a bolygónk és a demokráciánk védelméért harcolnak”. A reproduktív szabadság azt jelenti, hogy mindenki kényszer-, diszkrimináció- és erőszakmentesen dönthet arról, hogy akar-e szaporodni. Eilish azt kérte a rajongóitól, hogy szavazzanak úgy, mintha az életük múlna rajta. „Mert így van” – zárta a videót.

Billie Eilish. Fotó: Wikimedia

Vannak hagyományosan demokratapárti hírességek, akik pénzzel, támogatással, fellépésekkel szállnak be a kampányba. George Clooney egy rakás pénzt szerzett már a demokratáknak. Amikor Biden tévévitán csapott össze Trumppal, majd csúnyán leszerepelt, Clooney a New York Times-ban szólította fel őt a visszalépésre, az utódjának pedig Kamala Harrist javasolta. De Harris mögé állt John Legend, Barbra Streisand, Spike Lee és Jamie Lee Curtis. Robert De Niro Harris egyik kampányfilmjének a hangját kölcsönözte, és azt mondta: Trump egy bunkó, idióta bohóc és gengszter, a demokrata jelölt pedig sokkal alkalmasabb nála.

Júliusban a „Fehér Pasik Harrisért” nevű Zoom-konferencia 4 millió dollárt gyűjtött Kamala Harrisnek. A résztvevők, akik között ott volt Mark Hamill, Mark Ruffalo és Joseph Gordon-Levitt, azzal érveltek, hogy „fekete nők generációk óta szavaznak fehér pasikra, most itt az idő, hogy visszaadjuk a kölcsönt”. A hívásban részt vett Jeff Bridges színész is: ő az 1997-es A nagy Lebowski című filmben a Dude, vagyis a Pasi nevű karaktert játszotta, bár magyarul Tökinek fordították.

Jeff Bridges. Fotó: Gage Skidmore / Wikipedia

A popzenész Kesha szintén Harrist támogatja. Beyoncé ugyan még nem állt be nyilvánosan mögé, de megengedte Harris stábjának, hogy a Freedom című számát használják a kampányban. Jane Fonda, Ben Stiller, Matt Damon, Lin-Manuel Miranda és Aubrey Plaza színésznő szintén Harrisért kampányol.

Milyen hírességek támogatják Trumpot?

Az egykori profi pankrátor, Hulk Hogan olyannyira a volt elnököt támogatja, hogy a múlt hónapban egy republikánus gyűlésen letépte az ingét, hogy felfedje alatta a Trump-Vance kampánypólóját. Hulk Hogan a hősének, és az Egyesült Államok legnagyobb elnökének nevezte Trumpot. De a volt elnököt támogatja a reggaeton-sztár Nicky Jam és Azealia Banks rapper is.

Hulk Hogan. Fotó: Petty Officer 1st Class Kristin Fitzsimmons / Wikipedia

Elon Musk is közölte, hogy teljes mértékben támogatja a volt elnököt, miután Trumpot fülön lőtték egy kampányrendezvényen nyáron. Musk az elmúlt években össztűz alá került, miután megvette a Twittert, teljesen áthuzalozta, majd ott álhíreket és összeesküvés-elméleteket posztolt a követőtáborának. Musk augusztusban vendégül látta Trumpot egy élő interjú erejéig az X-en. Trump nemrég azt nyilatkozta, hogy megfontolná Musk kinevezését a kabinetbe vagy valamilyen tanácsadói pozícióba, ha úgy adódna a helyzet.

A zenész Kid Rock évek óta a republikánus párt hangos támogatója, annak idején még George W. Bush mögé is beállt. Mióta Trumpot 2016-ban megválasztották, Kid Rock az egyik leghangosabb szószólója, és gyakran látni vele a gyűléseken és rendezvényeken. A 2024-es republikánus nagygyűlésen Kid Rock előadta az American Bad Ass című dalát, amit úgy dolgozott át, hogy legyenek benne utalások Trumpra.

Kid Rock és Trump. Fotó: Kid Rock / X

Angeline Jolie apja, a szintén színész Jon Voight többször is megvédte Trumpot a nyilvánosság előtt. 50 cent ugyan nem állt be hivatalosan Donald Trump mögé, de a volt elnök elleni merényletkísérlet után terjedni kezdett a Many Men (Wish Death) című száma. A rapper erre úgy reagált, hogy Trump arcát tette a Get Rich or Die Tryin’ című kislemezének a borítójára.

Forrás: Forbes. Guardian. Vogue. CTV.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.

Icipici kaméleonfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az apró hüllő csak olyan hosszú, mint a kisujjad.