Kihalt egy kaktuszfaj a klímaváltozás miatt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kiirtott a klímaváltozás egy egyedi kaktuszfajt az USA-ban. A Pilosocereus robinii, ami key tree cactus néven ismert, az Egyesült Államokban található Florida Keysben volt honos. Betelepítve még Kuba nyugati részén van belőle, a Bahamákon és Puerto Ricóban. De eredeti otthonában már szinte esélytelen az újratelepítése.

Forrás: Wikimédia Commons.
Forrás: Wikimédia Commons.

Az ok: a klímaváltozás okozta egyre gyakoribb tengerszint emelkedés, vagyis dagály. Már 2015-óta veszélyben volt, mert a kutatók észrevették, hogy darabszámuk egyre inkább csökken. Élőhelyüket ugyanis egyre jobban elárasztotta a tenger, a viharok és áradások miatt. Utóbbiból azért van egyre több, mert ahogy melegszik az átlaghőmérséklet, olvadnak a jégtáblák és felmelegszik az óceánok vize is, amitől az tágul. A vízben található só pedig túl sok volt ennek a kaktusznak, de a legtöbb növénynek is az. Szakértők szerint a növények pár napig tűrik a túl sós vizet, de hetekig nem.

A szakemberek szerint ha a mostani trend folytatódik, akkor csak ezen a területen négyből egy növényfaj ki fog halni.

A klímaváltozás alatt általában az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozást értjük. Ez egy általános felmelegedés. A Föld átlaghőmérsékletét elsősorban a Nap sugárzása határozza meg. Az ember ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátásával járul hozzá. Ezek közül legfontosabb a szén-dioxid. Abból pedig rengeteget termel az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés is. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.