Kifejlesztették a dallamtapadást törlő dalt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Baromi idegesítő tud lenni, ha egy dal, vagy annak egy része folyamatosan pörög az agyunkban. És bármit csinálunk, újra és újra lecsap! Ezt hívják dallamtapadásnak.

A tudósok még mindig nem tudják, mi okozza pontosan. Annyi biztos, hogy a képekkel ellentétben a hangok sokkal valósághűbben rögzülnek. Mert a képeknél és történéseknél csak a számunkra fontos részeket jegyezzük meg, a dallamoknál viszont az egész rögzül.

Mivel rettentően zavaró, nem véletlen, hogy kifejlesztették a „dallamtapadás törlő dalt”. Ez egy olyan dal, amit a Durham Egyetem zene-pszichológia szakos professzora, Kelly Jakubowski és társai készítettek egy gép segítségével. Kifejezetten arra találták ki, hogy a hallgatásával kiszedhessük a betapadt dallamot az agyunkból. Itt is van az állítólagos csodaszer:

Mint említettük, nem tudják a dallamtapadás pontos okát, ezért a törlő kifejlesztői csak egy dologból tudtak kiindulni: ha az ismétlődés az okozója, akkor ismétlődéssel lehet felvenni ellene a harcot. Ellenismétlés-támadást próbálnak bevetni a makacs nótával szemben.

Ha dallamtapadásotok van, és kipróbáljátok ezt az ellenszert, írjátok meg nekünk az üzenetküldőben, hogy nektek használt-e! (IFLScience)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.