Kiderült, ki lesz az új államfő, manátuszmamától olvadozik a net – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Bejelentette a Fidesz-KDNP, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolja Novák Katalin helyére köztársasági elnöknek. A javaslatot Orbán Viktor terjesztette elő. Mivel erről a parlamentben szavaznak, ott pedig erős túlsúlyban vannak a kormánypártok, a döntés szinte biztosra vehető. A 67 éves Sulyok Tamás jogászként végzett, és korábban ügyvédként dolgozott. A Fidesz azt is bejelentette, hogy a kegyelembotrány nyomán lemondott Varga Judit helyett Deutsch Tamás vezeti majd a párt listáját a tavaszi EP-választáson (amivel ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben). (444)

Noha csak 25 millió forintot akartak összegyűjteni a múlt heti tüntetést szervező influenszerek, nemrég bejelentették, hogy már 219 millió forintot sikerült összekalapozniuk. A tartalomgyártók múlt pénteken a Hősök terére szerveztek tüntetést Novák Katalin botránya miatt. A demonstráción elindítottak egy gyűjtést, amelynek a célja az volt, hogy segítsék a gyermekvédelmi rendszerből kikerült fiatalok tartós lakhatását. Osváth Zsolt youtuber az adományokról azt írta: „összegyűjtöttük, leszámoltuk, bevittük a bankba.” A lakhatási programot nem ők, hanem az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársai dolgozzák ki, akik már neki is láttak a munkának. (hvg.hu)

Kész, vége, ennyi volt: hivatalosan is elvették Bobitól, a portugál masztifftól a világ legöregebb kutyája címet. Bobiról korábban már írtunk nektek: ő tavaly október 21-én állítólag 31 évesen és 163 naposan pusztult el. A világrekordereket jegyző Guinness World Records ki is tüntette őt a legidősebb négylábú címével, ám miután Bobi halálhíre elterjedt, több állatorvos is gyanút fogott. Egyikük sem hitte el, hogy Bobi tényleg 31 éves volt. A Guinness most közölte, hogy felülvizsgálta a rekordot, és semmilyen hiteles bizonyíték nincs arra, hogy az állat tényleg ennyi ideig élt. Szegény Bobi így már nem lehet rekorder. A korábbi csúcstartó egy Bluey nevű kutya volt, ő 1939-ben, 29 évesen és öt hónaposan halt meg. (Guardian)

A Samsung gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. Az oldószer leginkább a várandós nőkre és azok gyermekeire veszélyes, magzatkárosító hatása van. De nem csak ez a baj: a gyárban a megengedettnél sokkal több a rákkeltő nehézfém, a dolgozókat pedig egyre komolyabban fenyegetik a mérgező anyagok. A légszenyezettségi adatokból az is kiderült, hogy 2018-hoz képest a hétszeresére nőtt a szén-dioxid mennyisége a városban. A vizsgálatok azt igazolják, hogy a gyár egyáltalán nem felel meg a legalapvetőbb környezet-és munkavédelmi előírásoknak. (Átlátszó)

Szívmelengető pillanatot kapott lencsevégre egy floridai túravezető cég. A túrák során a vendégek átlátszó kajakokból figyelhetik meg az állatok víz alatti és feletti viselkedését. A túravezetők mindenféle állati interakciót láttak már, de olyat csak ritkán, mint ami most történt: egy bébi manátusz az anyukájához úszott, hogy adjon neki egy puszit. A felvételen látszik, hogy a manátuszmama átöleli a kicsinyét az uszonyával. A karibi manátusz az emlősök osztályának tengeritehenek rendjébe, ezen belül a manátuszfélék családjába tartozó faj. Karibi manáti vagy lamantin néven is ismerheted őt. (TheDodo)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.