Kicsoda Ursula von der Leyen?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Még júliusban, az uniós választások után újabb öt évre megszavazták az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyent. A német jobboldali politikus és a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor kicsit sincsenek jó viszonyban. Von der Leyen rendszeresen foglalkozik Orbánnal. Legutóbb még a megválasztása előtt kritizálta keményen egy beszédében, amiért Orbán már soros uniós elnökként az Ukrajnát támadó orosz államfőhöz, Vlagyimir Putyinhoz is elutazott.

Orbán erre úgy reagált, hogy nem támogatja von der Leyen újabb elnökségét, mert szerinte a német néppárti politikus gyenge teljesítményt nyújtott az előző ciklusban.

Von der Leyen és Orbán. Forrás: Facebook
Von der Leyen és Orbán. Forrás: Facebook

Ez nem sokat jelentett, Ursulát megválasztották: 401 szavazatot szerzett a 720 fős parlamentben. Elsőként meglepetés volt az újraválasztása, mert sokan nem tartották túl hatékonynak a vezetését. Elemzők szerint az újrázásának főként az az oka, hogy a nagyobb pártcsaládok szerették volna megakadályozni a szélsőségek előretörését, és von der Leyent kiegyensúlyozott vezetőnek tartják.

És akkor most hozunk nektek pár adatot róla, hogy amikor látjátok, olvassátok a nevét, tudjátok, ki is ő.

Karrierje kezdetén a CDU kampányplakátján. Forrás: Wikipédia
Karrierje kezdetén a CDU kampányplakátján. Forrás: Wikipédia

Bár német kereszténydemokrata politikus, a CDU (Kereszténydemokrata Unió) párt tagja, Belgiumban született 1958-ban. Csak később költöztek Németországba. Politikusi családból származik, édesapja, Ernst Albrecht Alsó-Szászország tartomány kormányfője volt.

Von der Leyen közgazdaságot kezdett el tanulni, de ezt abbahagyta és áttért a politikatudományokra. Később orvosi diplomát is szerzett és már a harmadik gyereke megszületése után tette le szakorvosi vizsgáját.

Karrierjének első nagyobb lépcsőfoka az volt, amikor német tartományi egészségügyi miniszter lett. Németország tizenhat szövetségi tartományra oszlik, amiknek saját miniszterelnöke, parlamentje, kulturális és oktatási önállósága van. Innen a szövetségi kormányba vezetett az útja. Ennek a családügyi, majd szociális és munkaügyi, ezután pedig védelmi minisztériumát vezette.

Védelmi miniszterként. Forrás: Wikipédia
Védelmi miniszterként. Forrás: Wikipédia

2019-ben ő lett az első nő, aki az Európai Unió élére került. Az Európai Bizottság elnöke lett Jean-Claude Juncker után. Akkor azt mondta, hogy olyan érzés neki, mintha hazaérkezett volna. Ezzel arra utalt, hogy Belgiumban született, a Bizottság pedig Brüsszelben ülésezik.

Von der Leyen kapásból kemény feladattal nézett szembe: ő vezényelte le a Brexitet, vagyis az Egyesült Királyság kiválását az Európai Unióból. Ezenkívül elnökként feladata, hogy felülvizsgálja a közös uniós törvényeket, a kereskedelmi megállapodásokat, és a döntések végrehajtását. Röviden: 700 millió európai állampolgárt érintő fontos döntéseket. Nem kis felelősség.

Amikor először elnök lett, egyik legfőbb feladatának a klímavédelmet jelölte meg, zöldebb Európát akart.

Már miniszterként is nagyon sokat küzdött az egyenlőségért, csapataiba rendszeresen választ nőket magas pozíciókra. Mindemellett az LMBTQI közösség tagjait ért támadások ellen is rendszeresen felszólal. Mindig hangsúlyozza, hogy az, hogy valaki önmaga, az nem egy eszme, hanem személyiség, amihez mindenkinek joga van. Akkor sem fél felszólalni, amikor őt magát, mint nőt, más nemzetek férfi vezetői nem egyenrangú vezetőként kezelik.

Von der Leyen egyébként hét gyereket nevelt fel férjével, Heiko von der Leyennel, aki orvosprofesszor és egy orvostechnológiai eszközöket gyártó cég elnöke. Még egyetemista korukban ismerkedtek meg. Egy ideig az Egyesült Államokban is éltek, mert férje az egyetem után ott kapott munkát. Elmondása szerint nagyon szimpatikus volt neki az a hozzáállás, ahogyan az amerikai apák aktívan kivették a részüket a gyereknevelésből. És így a férjével is megosztották mindig a teendőket. Ő maga javasolta azt a törvénymódosítást később Németországban, amiben nemcsak az anya mehet a baba születése után fizetett szabadságra (GYES-re), hanem csak simán szülői szabadságnak nevezte, amivel akár az apa is otthon maradhat.

És akkor a végére egy érdekes történet az uniós elnökasszonyról. Nem feltétlenül jó az ellenségének lenni. Még 2022-ben egy farkas megölte kedvenc öreg póniját, Dollyt. Emiatt a farkasfalkák túlszaporodása ellen szólalt fel akkor az Európai Bizottságban. Arra kérte az uniós tagországokat, hogy lépjenek fel jobban a farkasok ellen, mert azok veszélyesek az emberre és az állatokra egyaránt. Kilövési engedélyt is adatott a farkasra, ami megölte Dollyt, és még DNS mintát is vettek a döglött állatból, hogy azonosíthassák az elkövető állatot. Ehhez amúgy különleges engedély kell, mert a farkas védett faj Európában.

(Kiemelt kép forrása: Wikipédia)

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."