Kicsoda Kamala Harris, aki Amerika első női elnöke lehet?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Joe Biden alelnökét, az 59 éves Kamala Harrist ajánlotta az amerikai elnökválasztás demokrata jelöltjének. Egyelőre erről nem született döntés, de elég valószínű, hogy Harris fog elindulni Donald Trump ellen. Ezért is hoztunk róla pár érdekes infót nektek.

Családja

Kamala édesapja Jamaicában született, doktorizni érkezett az Egyesült Államokba. A Stanford egyetemen tanított. Kamala édesanyja, Shyamala indiai származású. Szülei még 1969-ben elváltak, amikor Kamala 5 éves volt. Shyamala 2009-ben, mellrákban hunyt el. Kamala szülei és nagyszülei is emberi jogi aktivisták voltak. A nők és kisebbségek jogaiért küzdöttek. Kamala nem volt aktivista, hanem azért lépett politikai pályára, hogy belülről próbálja meg megváltoztatni a rendszert.

Az elsők egyike volt, aki vegyes iskolába járhatott. Az Egyesült Államokban sokáig a színesbőrűek nem járhattak egy suliba fehérekkel. Életrajzi könyvében azt írta, hogy szerencsés volt, mert nagyon sokszínű iskolába járt, ahol gazdagok és szegények is voltak. És mindenki nagyon jól kijött egymással.

Karrier

Kamala a washingtoni Howard egyetemen tanult, ahova főként afroamerikaiak jártak. Politikatudományokat és közgazdaságtant hallgatott. Később Kaliforniában a jogi egyetemet is elvégezte. Majd ügyészként kezdett dolgozni. Az ügyész a perekben a vádat képviseli.

2011-ben ő lett az első nem fehér nő, akit Kalifornia állam legfőbb ügyészévé választottak. A legfőbb ügyész tulajdonképpen a legfelsőbb jogi személy az adott államban. Kamala a halálbüntetés ellen volt, amivel sokakat maga mellé, de maga ellen is fordított. Híres lett az a programja, amit a börtönből szabadult egykori raboknak alakított ki. Munkát és kapcsolatokat biztosítottak nekik, hogy elkerüljék a visszaesésüket.

Ugyanakkor Harrist több kritika is érte, mert többek szerint is kiszolgált egy olyan rendszert, amelyik aránytalanul súlyosabb büntetést ad színesbőrűeknek, mint fehéreknek. Ezt maga Harris is elismerte könyvében. „El kell fogadjuk a fájdalmas igazságot, hogy a rendszerszintű rasszizmus sajnos létezik” – írta.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Ezenkívül még egy fontos döntése volt: támogatott egy javaslatot, ami megtiltotta, hogy a bíróságok figyelembe vegyék a meleg- és transzpánikot mint védekezést. Sok olyan eset volt, amiben arra hivatkozott az elkövető (aki megvert, megölt valakit), hogy nem tudta magát visszafogni, mert pánikot váltott ki belőle az áldozat „többségtől eltérő” szexuális beállítottsága. Erre hivatkozva kapott felmentést vagy enyhébb büntetést több támadó is, aki az LMBTQI csoport valamely tagját bántalmazta vagy megölte. Kalifornia lett az első állam, ahol ezt a védekezést már nem fogadják el.

2015-ben lépett politikai pályára a demokrata párt színeiben, amikor beválasztották a szenátusba. Ezzel ő lett a második színesbőrű női szenátor. A szenátus az Egyesült Államok törvényhozásának része, minden államból két képviselő jut be ide.

Harris, férje és Joe Biden 2021-ben. Forrás: Wikipédia
Harris, férje és Joe Biden 2021-ben. Forrás: Wikipédia

Harris 2021-ben lett alelnök. Ő lett az első női és az első indiai-amerikai származású alelnök. Joe Bidennel korábban nagyon rossz viszonya volt. Még rasszizmussal is megvádolta. Most mégis együtt vezetik az országot és Biden, miután visszalépett a jelöltségtől, Harrist ajánlotta a maga helyére.

Kamala Bidennél hangosabb, rámenősebb politikus. És Trumpnál és Bidennél is jóval energikusabb és fiatalabb. De alelnökként nem sok látványosat tett. Leszámítva azt a pár ügyet, amiért küzd: ilyen például a nők abortuszhoz való joga. De sokan nem tartják elég tapasztaltnak az elnökséghez.

Kamala férjnél van, Douglas Emhoff ügyvéd a párja. Saját gyereke nincs, de férje korábbi házasságából származó két gyerekének a mostohaanyja. (CNN/The Guardian/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.