Kicsoda Gyurcsány?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Fidesz már csaknem húsz éve Gyurcsánnyal ijesztgeti a választókat. És vele próbálja összekenni minden ellenségét. De ki ez a mumus?

Gyurcsány Ferenc már a rendszerváltás előtt belekóstolt a politikába. Mint akkor minden fiatal (például Orbán Viktor is), ezt az állampárt ifjúsági szervezetében kezdte. Aztán a szocializmus véget ért, Gyurcsány pedig elment üzletembernek. Ebben segítették korábbi politikai kapcsolatai is. Néhány év alatt pár milliárdos vagyonra tett szert. Ekkor unatkozni kezdett, és elhatározta, hogy visszatér a közéletbe.

Ezt is nagy lendülettel csinálta. 2000-ben belépett a Magyar Szocialista Pártba, amely két év múlva hatalomra került. Gyurcsány ifjúsági miniszter lett, és amikor a kormányon belüli feszültségekbe a miniszterelnök, Medgyessy Péter belebukott, Gyurcsány vette át a helyét.

Gyurcsány mint miniszterelnök. Fotó: Adam Csaba Szegvari / Flickr

Két terve volt a politikában. Az egyik: megváltoztatni Magyarországot. Nyugati, liberális, észszerűen működő államot képzelt el, lényegében olyat, mint mondjuk Hollandia vagy Dánia. Ehhez egy csomó mindent át kellett tervezni az adózástól az oktatáson át az egészségügyig – vagyis reformokra készült. Csakhogy volt egy még fontosabb célja: megnyerni a 2006-os választást.

Amikor átvette a kormányzást, másfél év volt hátra a választásig. Gyurcsány tudta, hogy ha előáll a reformterveivel, akkor a győzelmet kockáztatja. Hiszen a változástól mindig sokan félnek. Tudta azt is, hogy az ország jóval többet költ annál, mint ameddig a takarója ér. Adókat kéne emelni vagy visszafogni a költekezést – de abba belebukhat. Ezért inkább hazudott.

Gyurcsány Orbán Viktorral vitázik a 2006-os választás előtt az állami tévében. Ez volt az utolsó alkalom, hogy Orbán kiállt vitára. Veszített.

Az őszödi beszéd: a műsorban csúnya szavak hangzanak el

A választást meg is nyerte az MSZP. A Fideszben ekkor még az is felmerült, hogy Orbán Viktort leváltsák. Gyurcsány pedig összehívta pártja képviselőit a balatonőszödi kormányüdülőbe, és olyan beszédet mondott nekik, amit azóta is emlegetünk. És nemcsak azért, mert miniszterelnököt még nem hallottunk ilyen csúnyán beszélni.

Előbb közölte a pártjával, hogy az állam bajban van, és a költségvetést sürgősen ki kell igazítani.

„Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.”

Aztán ismertette a hosszú távú terveit.

„Az a személyes sztorim, hogy változtassuk meg ezt a kurva országot. Persze, hogy bonyolult az egészségügynek a dolga. De hát amelyikünk bemegy egy egészségügyi intézménybe, tudja, hogy hazugságok sokaságára épül. Persze, hogy az oktatásban borzasztó nehéz bármihez hozzányúlni. De azt látjuk, hogy nem egyenlően osztja a tudást széjjel. Mégiscsak a legnagyobb igazságtalanság, hogy a magyar oktatási rendszer a köztünk lévő társadalmi különbségeket fölerősíti, nem gyengíti. Azoknak adjuk az ingyenes állami oktatást, akik a legjobb családokból jönnek. Ha van társadalmi botrány, akkor az, hogy a felső tízezer termeli magát újra közpénzen. Az az igazi botrány, hogy a cigány embernek tized olyan jó minőségű egészségügyi szolgáltatás jut, mint nekem. És mióta az anyámnak ismerik a nevét Pápán és Gyurcsány Katusnak hívják, azóta neki is jobb jut, a kurva életbe! Nem tudta, hogy mi történt. Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam? Mondom: egy lószart, mama! Az az igazság, hogy fölismerik a nevedet! Ez botrány!”

A teljes beszédet itt meghallgathatod, ha nagyon érdekel. Csúnya szavak és érdekes betekintés a politika titkaiba.

A harag napjai

Ez a beszéd persze zárt körben hangzott el. Ám valaki – ma sem tudjuk, kicsoda – a felvételt 2006 szeptemberében eljuttatta a sajtóhoz. A szöveg elhangzott az állami rádióban és tévében, megjelent az interneten. Óriási botrány tört ki. Az emberek, akik akkor már érezték a megszorító intézkedések hatását, nem nagyon törődtek Gyurcsány szép terveivel. Ők főleg azt értették meg, hogy a miniszterelnök hazudott és elszúrta.

Tüntetések kezdődtek, amelyek erőszakos zavargásba fordultak át. Autókat gyújtottak fel, megostromolták a köztévé épületét, a Parlament körül állandó tüntetőtábor jött létre sátrakkal és furcsa figurákkal. A rendőrség évtizedek óta nem látott ilyet. Felkészületlenül és agresszíven reagáltak, a rendbontók mellett ártatlanokat is vízágyúval, könnygázzal, gumilövedékkel támadtak meg. Az összecsapások több mint egy hónapon át folytatódtak. Október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján még egy kiállított tankot is elkötöttek a tüntetők.

Gyurcsány azonban kitartott, és folytatta programját. Pártja viszont egyre kevésbé támogatta a reformokat. Az átalakítások az MSZP-s politikusok érdekeit is sértették, és nem is hittek benne, hogy képes lesz sikerrel véghezvinni őket. A miniszterelnök végül 2009-ben bedobta a törülközőt, és lemondott. Helyét Bajnai Gordon vette át, aki főleg azon dolgozott, hogy egyenesben tartsa az országot az új választásig. Azt már óriási többséggel nyerte meg a Fidesz.

Feltámadás és örök vereség

A katasztrofális eredményért a párt őt okolta. Egy évvel később távozott az MSZP-ből, és létrehozta saját pártját, a Demokratikus Koalíciót. Ezt főleg az ő személye tartotta össze. A DK-nak nem sok jövőt jósoltak születésekor, de Gyurcsány tehetsége, szervezőkészsége idővel a legerősebb ellenzéki párttá tette. A pártnak fontos arca lett Gyurcsány felesége, Dobrev Klára is.

Dobrev Klára a párt kongresszusán. Fotó: DK

Ám mivel a botrányra az egész ország emlékezett, igazából sohasem tudott a Fidesz esélyes kihívójává válni. Sőt, a vele összefogó más pártokat is az ő személyével bélyegezte meg a kormány. Számolatlanul költötték a milliárdokat, hogy Gyurcsány emberének kiáltsanak ki bárkit, aki a Fidesszel szembeszállt. Olyan mumus lett, mint Soros György. És ez működött is. Igaz, a vagyonával már kevésbé tudták támadni, hiszen közben az Orbán-család csaknem az ezerszeresét szedegette össze annak, amivel Gyurcsány valaha rendelkezett.

A Fidesz lejárató hirdetése Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterről

A DK örök második helyezésének Magyar Péter Tisza Pártja vetett véget a 2024-es európai parlamenti választáson. Ezt is a Fidesz nyerte, de míg a Tisza majdnem 30 százalékot kapott, addig Gyurcsány pártja csupán 8 százalékot ért el. A pártelnök azonban ezúttal is kitart. Mint mondta, ő ma is ugyanazt gondolja, mint harminc éve, és ez elég a folytatáshoz.

Gyurcsány Ferenc a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legtehetségesebb politikusa volt, aki egy banánhéjon csúszott el. Nélküle nem jött volna létre Orbán Viktor rendszere. Ha pedig nincs ekkora balszerencséje, az országunk ma egészen máshogy nézne ki.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!