Kezdődik a csillagászati tél, sok a covidos – hírek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Pénteken kezdődik a csillagászati tél. A napforduló hajnali 4 óra 27 perckor lesz. Ez azt jelenti, hogy ekkor „fordul” meg a Nap, az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát, következésképpen a leghosszabb éjszakát adja. A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van, esetenként 22-én. (Országos Meteorológiai Szolgálat)

A téli szünetben is ingyen utazhatnak az alsósok a vonatokon és a Volánbusz vonalain. A világoszöld Kajla útlevéllel péntektől egészen január 7-ig szállhatnak fel a helyjegy nélküli járatokra. Ehhez a Kajla mellett a diákigazolványra vagy személyazonosító igazolványra van szükségük, amivel kiváltható a távolsági buszokra és vonatokra érvényes Kajla jegy. Most is elérhető lesz a „KajlaBalaton24 jegy”, ami az utas által megjelölt időponttól számított 24 óráig érvényes, legkésőbb január 7-én éjfélig. (MTI)

Magántanárokkal oldják meg a nyelvtanítást több iskolában. Elismerte a Népszavának a Közép-Pesti Tankerületi Központ, hogy nyelviskolákkal kötöttek megbízást több általuk fenntartott intézményben, hogy biztosítani tudják az idegennyelv-tanítást. A magántanárok óraadóként vannak a sulikban.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az újságnak elmondta, szerinte ebből is látszik, hogy tanárhiánnyal küzd a közoktatás.

Sokan betegek, egyre több a covidos. 2023. december 11 – 17. között 40 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 295 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az orvosok által beküldött légúti mintákat is elemezték, ebből kiderült, hogy az influenza aránya 5,5 százalék, a covid pedig 42,9 százalék. Hogy mi a különbség a covid- és influenzafertőzés között, arról ide kattintva olvashattok.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."