Kevesebben dohányoznak a világon, megvan az év lepkéje – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Súlyos halláskárosodásnak vannak kitéve a gamerek. Ez egy ötvenezer fős, globális kutatás eredményének összegzése. Közel hárommilliárdan játszanak a világon, többségük olyan hangerővel, amely akár maradandó halláskárosodást is okozhat. Az egészségesnek mondható zajterhelés határértéke 83 decibel a kutatók szerint. Ha ezen a hangszinten játszik valaki, akkor maximum heti 20 órát bír el a szervezet károsodás nélkül, ám ha ez az érték 86 decibel, akkor heti 10 órára csökken ugyanez a szám. Főként a robbanások és lövések hangja az, ami megterheli a szervezetet. (444.hu)

Jégpáncélt hozott az ónos eső, veszélyes a közlekedés. Budapesten, Pest, Nógrád, Heves és Borsod megyében jégréteg borítja az utakat és a járdákat. A járművek nehezen tudnak megállni, olykor kanyarodni is. Vigyázz a közlekedéssel, minden csúszik! Ezekről a sajátos téli csapadékfélékről itt írtunk.

Már csak minden ötödik ember dohányzik a világon. És hogy miért jó hír ez? Mert húsz évvel ezelőtt még minden harmadik ember volt ennek a káros szenvedélynek a rabja. Európában és Délkelet-Ázsiában dohányoznak a legtöbben, átlagosan minden negyedik felnőtt rágyújt. A jó hír mellett a rossz viszont az, hogy a 13-15 éves korosztály hozzávetőleg 10 százaléka dohányzik, ez világ szinten 37 millió embert jelent. (hvg.hu)

Magyar túraútvonalakkal bővül a kirándulós applikáció. A Rother népszerű alkalmazás a túrázók körében, és most hazai túrák is bekerülnek a tartalomtárba, illetve a külföldi túrák leírásai magyar nyelven is elérhetővé válnak. Az alkalmazásnak van webes felülete, illetve a túrák offline módban is elérhetőek. (hvg.hu)

Csütörtökön megsemmisül a Holdra küldött robot.korábban észlelt üzemanyag-hiba miatt nem érheti el a Holdat az amerikai Peregrine szonda. Az irányító csapat úgy döntött, hogy a szerkezetet a Föld légkörébe vezetik, ahol szétesik és darabjai elégnek. A küldetésről itt írtunk az indulásakor. (Space.com)

Fotó: Kurt Kulac / Wikipedia

A közönséges medvelepke az év lepkéje. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya tavaly nyáron internetes szavazást szervezett a lakosság körében. Így lett 2024-ben az Év Lepkéje  a közönséges medvelepke. A második helyen a kis színjátszólepke, a harmadikon a gyakori ablakosmoly végzett. Bár a nyertes neve arra utal, hogy semmi különleges nincs benne, megjelenése mégis jellegzetes. Elülső szárnyai barna alapon márványosak, hátulsó szárnyai narancssárgák kék foltokkal. Ez a minta arra figyelmezteti ellenségeit, hogy a medvelepke mérgező. Emberre nem  veszélyes, legfeljebb kisebb bőrpirosodást, viszketést okozhat, ha fogdosod. Ne fogdosd. (Telex

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!