„Kedves szerkesztők! Kérlek, írjátok egy cikket a corgikról!”

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érkezett hozzánk egy kérés, hogy írjunk cikket a corgikról. Ezt pedig boldog örömmel teljesítjük, a corgiknál ugyanis kevés cukibb kutya létezik a világon. Nem véletlenül lett ez a fajta az angol királyi család, különösen az előző uralkodó, II. Erzsébet királynő kedvenc kutyája sem. A corgik népszerűsége pedig folyamatosan nő.

Pixabay

A corgik kicsi, rókára hasonlító kutyusok. Bár ma leginkább családtagnak és házikedvencnek számítanak, korábban évszázadokon keresztül marhákat, juhokat és lovakat tereltek. Apró termetük ellenére nagyon fürgék. Úgy érték el, hogy a csorda arra menjen, amerre ők akarják, hogy szemtelenül csipkedték a nagyobb állatok lábait.

A kutyafajta őshazája Wales, itt már a 10. században is születtek róla feljegyzések. A corgi szó szerint „kis kutyát” jelent, az ó-walesi nyelvben található cur (kicsi) és gi (kutya) szavak összeolvadásából. A kutyus zömök, a feje a testéhez képes nagy, a lába pedig rövid. Nagyjából úgy néz ki, mint egy lábtartó a fotel előtt. Kár, hogy erre tökéletesen alkalmatlan, mert sose marad nyugton. A szőre dús és rövid. Az egyik alfajának, a pembroke-nak még farka sem volt. (Vagy ha volt, azt erősen meg is rövidítették. Mára ez a szokás szerencsére visszaszorult.) Ezért is nagyon vicces hátulról figyelni egy riszáló corgit.

A kutya jellemzően kiegyensúlyozott és szelíd, jól kijön az emberekkel és más állatokkal is. Kicsit önfejű, gyakran hiszi, hogy ő a ház ura, ezért határozott gazdi mellé szokták ajánlani. Szereti a nyüzsgést, nagyon kötődik a családjához. Viszont a magányt nehezen viseli. Alapjában véve pedig egy nagyon kedves kutya, aki szereti a mozgást és a játékot is. Viszont, ha neveletlen, úgy viselkedik, mint az ősei: megkergeti a futókat, a bicikliseket és a postások sincsenek biztonságban.

A fajtának így is rengeteg rajongója lett, íme néhány ismertebb corgi:

1. Erzsébet királynő kutyái

A fajta legnagyobb rajongója talán II. Erzsébet volt, aki még gyerekkorában kapta meg az első corgiját. A királynő hosszú uralkodása alatt több mint 30 corgit birtokolt, mindegyik az első kutyus, Susan leszármazottja volt. II. Erzsébet mindenhova vitte magával a kutyáit, akik mindig felvidították. Két királyi kutyus, Willow és Holly szerepeltek még a londoni olimpia megnyitóján is. A királynő 2015-ben úgy döntött, hogy nem fogja pótolni őket, ha elpusztulnak, mert nem akarta, hogy a következő kutyák gazda nélkül maradjanak a palotában az ő halála után. A Buckingham-palota személyzete ugyanis állítólag nem lelkesedett annyira a „mozgó szőnyegekért”, mint ahogy a királynő. Ennek ellenére mégis corgik vették körül II. Erzsébetet a halálos ágyánál is, sőt, Muick és Sandy még a királynő temetésén is részt vett.

2. Cheddar a Brooklyn Nine-Nine című Netflix-sorozatból

A sorozat az egyik New York-i rendőrőrs mindennapjairól szól, ebben kapott fontos szerepet Cheddar, a kapitány kutyája. A Cheddart játszó kutyaszínész minden egyes alakítása elsöprő siker volt, és nagyon sokat tett a fajta népszerűségéért Amerikában. Ugyanis bemutatta, milyen okos, cuki és vicces kutya a corgi.

Cheddar bevetésen. Kép: Netflix

3. Stephen King corgija, Molly

A világ talán legismertebb horrortörténeteinek szerzője a saját bevallása szerint a Sátán kutyájával él együtt. De a corgi, Molly egyáltalán nem ördögi, hanem egy kedves, játékos, igazi családi kutya. És elképesztően népszerű az író rajongói körében is. Olyannyira, hogy King egy-egy róla szóló bejegyzését az X-en többen nézik meg, mint amit az író saját magáról posztol.

Molly, az ördög maga. Kép: X/Stephen King

4. Ein a Cowboy Bebop című animesorozatból

Szintén a Netflixen látható az az űr-western anime, aminek egyik szereplője Ein, a szuperintelligens corgi. Annyira okos, hogy tud autót vezetni, felveszi a telefont is, ha kell és más állatokkal is kommunikál. És rendes corgikhoz méltóan ő is bármit megtesz a családjáért.

Ein, a szuperkutya. Kép: Youtube

5. Ollie, Butler, Pavlov és a többi insta-corgi

Az instagram tele van corgikkal, nem véletlen, hiszen ezt a fajtát nem nehéz jól fotózni. Arról nem is beszélve, hogy számtalan mókás videó és reel készülhet róluk. Ehhez ráadásul nem is kell tenniük semmit, azért is milliók rajonganak, hogy csak úgy vannak. Nyomj egy #corgi-t, és már gyönyörködhetsz is az insta sztárjaiban.

petplace.com, petchef.hu, dailymail.co.uk

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.