Katonákból lesznek tanárok, Karácsony új választást akar – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Katonákból csinálna tanárokat egy új törvény. Az 55 év feletti leszerelt katonákat a tankerületekhez fogják irányítani. A katonákat vagy azonnal beoszthatják valamelyik iskolába, vagy ha nem megfelelő a képzettségük, akkor továbbképzik őket. Valószínűleg kevés harckocsizó tiszt van, aki egyben irodalomtanár is. Viszont tavaly szeptembertől hat középiskolában már tanítják a honvédelmi ismeretek nevű tárgyat. Ha ezt kiterjesztik, ebben részt vehetnek a katonák. Igaz, egy tanárnak nemcsak a tárgyat kell ismernie, hanem a tanítás módszereit is. És a gyerekekkel nem pont úgy kell bánni, ahogy a közkatonákkal szokás. (Eduline)

Rendőrlaktanyán képzik ki azokat a kórházigazgató-jelölteket, akik a tavaly év végén hirtelen kirúgott vezetők helyére kerülhetnek. Nem teljesen érthető, hogyan és miért „képeznek ki” orvosi vezetőket ott, ahol főleg utcai rendőrjárőröket, mezőőröket és hivatásos vadászokat szoktak. (24.hu)

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Pénteken számolják újra a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Mint ma korábban megírtuk nektek, a vasárnapi választáson nagyon sok érvénytelen szavazat született. Karácsony Gergely csupán 324 szavazattal nyert. Vitézy abban bízik, hogy lesz elég olyan szavazólap, ahol a tájékozatlan választó rá szavazott, de a visszalépett Szentkirályi Alexandrát is beikszelte. Az eredményeket elvileg már péntek este közzé is teszik. (HVG)

Karácsony Gergely viszont a teljes választás megismétlését javasolta ma sajtótájékoztatóján. Szerinte a Vitézy által kért újraszámolás csak tovább bonyolította a helyzetet, és az ismétlés lenne a tiszta. Azt mondta, hogy ez érvényes akkor is, ha a holnapi újraszámoláson ő jön ki győztesnek, és akkor is, ha Vitézy Dávid. (HVG)

Mentő vitte el azt a két negyedikes gyereket, akik maró folyadékot ittak véletlenül a suliban. Az iskolában szervezett papírgyűjtés közben találtak egy jegesteás palackot, amiben úgy tudni, lúgos folyadék volt. Mindketten beleittak, ezután lettek rosszul. Mentővel vitték őket kórházba. Ezért fontos, hogy idegen kajákba, italokba ne kóstoljunk bele, mert például flakonokban mást is szoktak tárolni. Akár veszélyes anyagokat is, mint sav, lúg, oldószer, permetezőszer vagy rovarirtók. (RTL Klub)

Karsai Dániel. Forrás: Facebook
Karsai Dániel. Forrás: Facebook

Elutasította a halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel kérelmét az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ítéletükben azt mondták: nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, ami kötelezhetné a tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és az eutanázia magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait. Karsai kérelme arról szólt, hogy lehetővé váljon a halálos betegségekben szenvedők számára az eutanázia. A volt alkotmányjogász délutáni posztjában azt írta, senki ne aggódjon, nem adja fel a harcot, megy tovább más jogi eszközökkel. (Facebook)

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Medúzákat találtak a Dunában! A kis csalánozókat Fadd-Domboriban, a Duna holtágában látták. A folyóban egy édesvízi fajta, a Craspedacusta sowerbii van, ez egy invazív faj. Ez azt jelenti, hogy nem őshonos nálunk, és jelenléte kárt okozhat a természetben. A másik nevén őszibarackvirágos medúza Kínában, a Jangce folyó vízgyűjtő területén honos, onnan terjedt el mostanra az egész világon. (RTL Klub)

Forrás: Őrsi Gergely/Facebook
Forrás: Őrsi Gergely/Facebook

„Állatmenhelyeken hasznosulnak a leszedett választási tábláink” – írta Őrsi Gergely II. kerületi polgármester. Már írtunk nektek arról, hogy a választások után rövid határidőn belül el kell távolítani a kampányplakátokat. Őrsi Facebookján azt írta, hogy az övéiből szigetelőanyagok és szélfogók lesznek a menhelyeken. (Facebook)

Közvetlen életveszély van a gemenci erdőben, ezért erdőlátogatási tilalmat rendeltek el szinte az egész területén legalább június 30-ig. Ahogy írják: a Duna áradása miatt felázott a talaj, és ettől fák dőlhetnek ki. A nyári gátak töve is felázott, ami miatt betörhet a víz. Ezért az óvatosság. (Gemenc Zrt.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.