Jönnek az okos NPC-k a játékokba

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A videojátékokban gyakran találkozhatsz szövetségesekkel, segítőkkel, akiket a gép irányít. Őket hívjuk NPC-nek (non-player character) Sajnos általában elég buták, és mivel sokat vannak a játékos mellett, ez nagyon feltűnővé, sőt zavaróvá válhat. Ugyanazt ismételgetik, elakadnak a pályákon, és csak a legegyszerűbb feladatokra képesek.

Ezen változtatna egy kanadai cég, amelynek mérnökei a Google mesterséges intelligenciáját fejlesztették korábban. Az Artificial Agency (AA) 16 millió dollárból (ez csaknem 6 milliárd forint) újítaná meg az NPC-ket. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a gépi szereplők ne előre megírt tevékenységeket végezzenek, hanem maguk találják ki, hogyan segíthetnek.

Kép az Iron Giant (Szuper haver) című rajzfilmből. A gépi barát valósággá válik, legalábbis a játékokban.

A cég egyik kísérletében egy Minecraft-karakter szerepel. Ennek csak annyit mondtak, hogy legyen jó fej és segítőkész. Amikor a játékos arra kérte, hogy segítsen neki felkészülni egy veszélyes barlangi küldetésre, a robotbarát magától találta ki, mit tegyen. Összeszedte a bázisról a szükséges páncélt, szerszámokat, fegyvereket és elemózsiát. És amikor a játékos közölte, hogy gluténérzékeny, az NPC elnézést kért, amiért kenyeret hozott, és sült csirkére cserélte.

Az okos NPC-k forradalmasíthatják az olyan játékokat, ahol a gépi karakterek szinte főszereplők. Ilyen például a Sims, amelyben egy család életét követhetjük nyomon.

A tárgyalások folynak a játékstúdiókkal, a fejlett mesterséges intelligencia biztosan megérkezik előbb-utóbb. Ráadásul az AA nem az egyetlen vállalkozás, amely ilyesmit fejleszt. A kérdés az, hogy a játékosoknak mennyit kell majd fizetniük ezért. (Qubit / Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.