Jönnek a kucsmagombák!!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elmúlt a tél, itt a tavasz, ébred a természet. A klímaváltozás miatt minden korábban kezdődik: hamarabb indul meg a fák rügyezése, előbb jönnek elő a méhek, készülődnek már a traktorok a vetéshez, és az első gombák is kidugták a fejüket.

A szenvedélyes gombászok jól ismerik az év elsőként jelentkező zsákmányát, a csodálatos kucsmagombát. Ez az egészen különleges aromájú gomba igazi luxuscsemege, és ráadásul ingyen élvezhető – ha megtaláljuk. Persze piacokon is megvásárolható, de ott bizony mélyen zsebbe kell nyúlni értük.

Azt sokan tudják, hogy az erdőben szedett gomba egészen más minőség, mint a bolti, termesztett fajták. Olyan ízeket tapasztalhat meg a sikeres gombagyűjtő, amikre nem is gondolna az, aki csak a szupermarketben vesz gombát. Némelyik fajta annyira sajátos zamatú, hogy inkább fűszerként érdemes használni, például húsokhoz mártásban. Ilyen a szürke tölcsérgomba, de az inkább ősszel terem.

A kucsmagomba önmagában is ehető, és kora tavasszal nagy csoportokban terem a megfelelő helyeken. Ezeket a gombászok hétpecsétes titokként őrzik, de kis odafigyeléssel te is találhatsz magadnak ilyen titkos kincslelőhelyet. Többségük korhadékbontó faj, ritkás erdőkben, ligetekben érzi jól magát. Sűrű, sötét erdőkben nem valószínű, hogy találsz.

Balról jobbra: ízletes kucsmagomba, cseh kucsmagomba és a mérgező redős papsapkagomba.

Minden szedett gombát javasolt megvizsgáltatni szakellenőrrel, ők a nagyobb piacokon tanyáznak hétvégente. Ugyanakkor a kucsmagombát kezdő gyűjtők is hamar felismerik. Arra kell vigyázni, hogy a papsapkagombákkal ne keverjük össze, az ugyanis mérgező. A gyakori ízletes kucsmagomba kalapja lyukacsos üregekből áll össze, a papsapkagomba viszont hosszú, sima lebernyegeket növeszt. Ha most kezdenél gyűjteni, mindenképp szerezz egy gombászkönyvet!

A kucsmagomba csodálatos íze mellett szinte kínálja magát arra, hogy sütés előtt megtöltsük még valami finommal, ugyanis belül gyárilag üreges. Kerülhet bele hús, zöldség, akár egy-egy szál spárga is. Mármint a növény, nem zsinór.

Itt az idő, kosarat, gombászkönyvet, bakancsot elő! Ha nem találsz gombát, akkor is jártál egy jót. Ha találsz, jó étvágyat hozzá!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!