Jönnek a hódpatkányok! Jönnek a hódpatkányok!!!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nutria, rondább nevén a hódpatkány emlősállat, azon belül a rágcsálók rendjébe tartozik. Nagyon hasonlít a hódhoz, de a farka nem lapos, és nem épít gátat. Kitűnő úszó, szárazföldön viszont ügyetlen, mert nagyon rövidek a lábai. Ezért csak akkor megy ki a vízből, ha nagyon muszáj neki. Alapvetően egy cuki, bundás állat, mérete nagyjából megegyezik egy nagyobb macskáéval. A megfigyelések szerint nem túl okos, nem lehet tanítani, és idősebb korában gyakran harap. Ebből a jószágból egyre többet fedeznek fel Magyarországon a Kerka és Kebele vízfolyások, valamint a Mura folyó térségében. Ez akár jó hír is lehetne, de nem az. A nutria ugyanis Dél-Amerikában őshonos.

Mégis hogy kerültek ezek ide?

A nutriát a bundája miatt kezdték el tenyészteni Európában, és 2010-ig Magyarországon is szabadon tartható volt. A húsa is ehető, de nem éppen divatos hódpatkányt enni. Mivel azonban elég gyorsan szaporodik, sokszor úgy szabadultak meg tőle, hogy a szabadba engedték őket. Vagy egyszerűen megszöktek. A mostani szabadon élő nutriák is valószínűleg azoknak a leszármazottai, akik valamilyen mesterséges tartásból kerültek ki a természetbe.

forrás: 24.hu

Mi a baj azzal, ha már nutria is van Magyarországon?

A nutria nem őshonos, azaz invazív faj, Magyarországon 2016-ban Zala megyében észlelték először. Azóta egyre több példányról tudnak a szakemberek. Minden jel szerint jól érzi magát nálunk és szaporodik is. Mivel naponta rengeteg, a testtömege negyedének megfelelő mennyiségű növényt képes elfogyasztani, félő, hogy eleszi az őshonos fajok elől a táplálékot. Sőt egészen tönkretehet élőhelyeket. De eszik húst és halat is.

Az is baj vele, hogy pusztán a jelenléte elüldözheti a régebb óta itt élő állatokat, ezzel pedig megváltoztathatja az évezredek alatt itt kialakult ökológiai rendszereket. Épp ezért a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szerint fontos lenne megállítani a nutriahordák kalandozását Magyarországon. Ez egyébként jelenleg azért is nehéz, mert nemcsak nálunk, hanem a szomszédos Ausztriában és Szlovéniában is egyre több a nutria, ezért az utánpótlás, úgy tűnik, folyamatos lehet. (hvg.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.