Jönnek a gondolkodó tankok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sikeresen tesztelte önvezető lánctalpas járművét az amerikai DARPA kutatóintézet. Ők fejlesztették ki például a lopakodó repülőgépeket.

A 12 tonnás, lánctalpas tankocska gond nélkül és nagy sebességgel haladt nehéz terepen, árkon-bokron át. Önállóan döntött az akadályok leküzdéséről vagy kikerüléséről, külső beavatkozásra nem volt szükség.

A DARPA korábban egy kerekes terepjáróval kísérletezett, az RHP nevű új eszköz a következő szakasz a fejlesztésben. A tesztjárművön nincs fegyver és valódi páncélzat. De ha az önvezetés képessége megvan, semmi akadálya, hogy igazi harckocsiba is beépítsék a szükséges szerkezetet. (Azok nem 12 tonnásak, hanem inkább 40-60.)

Viszont ahhoz, hogy harcolni is tudjon, még sokat kell tanulni a kis tankfiókának. A célpont megválasztása, azonosítása, az ellenséges fenyegetések felismerése és elkerülése egy új tantárgy lesz.

Az ukrajnai háborúból minden hadsereg igyekszik tanulni. A fronton a harckocsizók súlyos veszteségeket szenvedtek. A tankokra nemcsak más tankok, hanem páncéltörő rakéták, helikopterek, drónok és a tüzérség is veszélyt jelent. Ugyanakkor a tank nélkülözhetetlen, a tűzerejét mással nem lehet pótolni. Erre lehet az egyik megoldás, ha (saját) emberélet kockáztatása nélkül küldhetők csatába.

De ha majd a tankok tényleg, igazán gondolkodni fognak, akkor lehet, hogy másképp gondolják majd. És megegyeznek egymással, hogy abbahagyják az öldöklést, aztán hazamennek inkább kertészkedni meg kacagva gurulgatni a zöld dombokon. (DARPA)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.