Jön az uniós pénz, Ferenc pápa nem mond le, paprikával megyünk az űrbe – híradó szerdán

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jöhet az uniós támogatás egy része. Tízmilliárd eurót kap Magyarország abból a pénzből, amit eddig az Európai Unió visszatartott. Az unió eddig azért nem engedélyezte a kifizetést, mert úgy látta, hogy a bíróságok függetlensége sérült hazánkban, és a kormány befolyásolni igyekszik a bírói döntéseket. A vita évek óta húzódik. A kormány végül beadta a derekát, és módosította a bíróságokra vonatkozó törvényeket, így a pénz egy része megérkezhet. További körülbelül húszmilliárd euró továbbra is zárolva marad. Ahhoz, hogy ezt is megkaphassuk, a kormánynak más feltételeket is teljesítenie kellene.

A bíróságok függetlensége alapvető fontosságú a demokráciában. Az EU-t főleg az aggasztotta, hogy ahol a kormány beleszólhat a perek kimenetelébe, ott például egy korrupt politikust sohasem fognak elítélni azért, mert lopott a közös pénzből – beleértve az uniós pénzeket.

Ferenc pápa egy interjúban bejelentette, hogy esze ágában sincs lemondani a pápaságról. Noha mostanra megszaporodtak a 86 éves Ferenc egészségügyi problémái, nem szeretne visszavonulni úgy, mint elődje, XVI. Benedek. A megválasztott pápa hagyományosan haláláig vezeti a katolikus egyházat, de Benedek – fizikai gyengeségére hivatkozva – egy idő után már nem tudta ellátni ezt a feladatot. Ferenc pápa szerint elődje bátor volt, mert ki tudta mondani, hogy elég. Ő azonban azt kéri az Úrtól, hogy akkor mondhassa, hogy elég, amikor Isten is úgy akarja. Ferenc pápa, aki maga is Argentínába kivándorolt olaszoktól származik, számtalan alkalommal igyekezett már felhívni a figyelmet a menekültek helyzetére, az interjúban arról beszélt, hogy a migránsok befogadása emberi és keresztény törvénynek számít. Hozzátette: „Jézus is migráns volt.” (MTI)

Próbajogsit vezetne be az EU a fiataloknak. Az Európai Unió azt szeretné, hogy javuljon a közlekedésbiztonság, a cél pedig, hogy 2050-re a nullához közelítsék a halálos balesetek számát. Ehhez új szabályok is járnak, amelyek kiemelten foglalkoznak a fiatal sofőrökkel is. Ők okozzák a belesetek jelentős részét. A javaslat szerint a kezdő autósok kétéves próbajogosítványt kapnának, és megújítanák az elméleti, illetve a gyakorlati képzést is, hogy a sofőröket jobban felkészítsék azokra a helyzetekre, amikor élesben, a forgalomban kell döntéseket hozniuk. (HVG)

Paprikával készül Magyarország a világűrbe: erről Nagy István agrárminiszter beszélt egy interjúban. Talán már ti is hallottatok róla, hogy 2024 végén űrhajóst küld az ország a Nemzetközi Űrállomásra, ahol különböző kutatásokra is sor kerül majd. Az agrárminiszter szerint mindenki fantáziáját izgatja, hogy az ember képes-e telepeket létrehozni a Holdon vagy a Marson. Márpedig ahhoz, hogy ott emberi kolóniákat lehessen letelepíteni, mindenféleképpen biztosítani kell az élelmiszerellátást. Az állomáson ezért többek között azt vizsgálják majd, hogy a Debreceni Egyetem által kinemesített paprika mennyire alkalmas az űrbéli termesztésre. (Index)

Közzétette a Google, milyen szavakra, emberekre, filmekre kerestek rá a legtöbben idén. Ha globálisan nézzük az eredményeket, akkor a folyamatban lévő Izrael-Hamász háború vezette a híreket, ezt követték a júniusban a Titanic roncsánál megsemmisült tengeralattjáróval kapcsolatos kérdések, valamint a februári pusztító török-szír földrengések. A legtöbbször keresett film a Barbie volt, míg a legnépszerűbb énekes Shakira. A Google a legkeresettebb receptek listáját is közzétette, ezen az első helyen egy klasszikus dél-koreai étel, a bibimbap végzett. Ami a magyar eredményeket illeti, a „legnépszerűbb” ember Azahriah lett, az elhunytak kategóriában pedig Suhajda Szilárd hegymászóra kattintottak a legtöbben. A filmes mezőnyben az Oppenheimer, a sorozatosban a Wednesday nyert, a sportesemények közül pedig az atlétika vb érdekelte a legtöbb magyart. (Google)

Vincent van Gogh: Búzamező viharfelhőkkel

Valaki ellopott egy ezerkilós, négy méter magas Vincent Van Gogh-szobrot Hollandiában, Assenben. A szobrot hétfőről keddre virradó éjszaka vitték el, és még egy üzenetet is hagytak a helyén: „Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel.” A szobrot szeptemberben helyezték ki, és a tervek szerint január 7-ig ott is maradt volna. A gigantikus súlyú szobor a holland festőt ábrázolja, aki a bal karjában tartja az egyik festményét. Az alkotást kihelyező egyesület munkatársa elmondta: örülnek, hogy maradt „nyom” az elkövetők után, mert a fenti mondat arra utal, hogy viccből vitték el a szobrot. Ennek ellenére természetesen vissza akarják kapni. Most a közeli üzletek biztonsági kameráinak felvételeit elemzik, hogy azonosíthassák a tolvajokat. (NLTimes)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!