Jön az újabb Orbán-Trump találkozó, megdőlt a melegrekord – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma újabb hét kerületben számolták újra a szavazatokat a főpolgármester-választáson. Péntek délelőtt a Nemzeti Választási Bizottság ülése után derül majd ki, hogy végül ki és milyen szavazati aránnyal lesz Budapest főpolgármestere. Az előzetesen kiszivárgott eredmények alapján úgy tűnik, marad Karácsony Gergely a poszton. De még a holnap kihirdetett eredmény is változhat, ha valaki a Kúriához, vagy az Alkotmánybírósághoz fordul miatta. A több mint egy hónaposra nyúlt választásról korábban írtunk már nektek, természetesen a végeredményről is beszámolunk majd. (hang.hu)

Ma nem sokkal dél után megdőlt az országos melegrekord. Baján 12 óra után már 38,7 fokot mértek. A korábbi csúcsot ezen a napon 1922-ben Szerepen jegyezték fel, akkor 38,5 fok meleg volt. Közben meghosszabbították a hőségriadót is. Most úgy néz ki, legalább jövő csütörtökig marad a 35-40 fok közötti kánikula. (idokep.hu)

Pixabay

Ukrajna is a NATO tagja lehet, bár még nem tudni, hogy pontosan mikor. Viszont az erről szóló döntést a szervezet valamennyi tagállama, köztük Magyarország is aláírta. A most zajló washingtoni NATO-csúcson a tagállamok ígéretet tettek Ukrajna katonai támogatására és segélyezésre is. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg azt is mondta, hogy „Ukrajna támogatása nem jótékonyság – a saját biztonsági érdekünk.” Ukrajnát több mint két éve támadta meg az orosz hadsereg, a háború azóta is tart. (MTI)

A NATO-csúcson egyébként maga Orbán Viktor képviseli Magyarországot. A miniszterelnök tegnap összefutott és kezet is fogott Joe Biden amerikai elnökkel is. Azt lehet tudni, hogy a közelgő amerikai elnökválasztáson Orbán Viktor nem neki, hanem Donald Trumpnak fog szurkolni. Szerinte ugyanis Trump valamiért alkalmasabb arra, hogy elhozza a békét Ukrajnában. Közben az is kiderült, hogy a csúcstalálkozó után Orbán Floridába utazik, hogy Donald Trumppal tárgyaljon. Ez alig egy héttel azután történik majd, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott. A Bloomberg című amerikai lap szerint mindez felerősíti azokat az aggályokat, miszerint Orbán Trump és Putyin közt tölt be valamilyen közvetítő szerepet. (hvg.hu, bloomberg.com)

Orbán Viktror és Donald Trump. Kép: Facebook/Orbán Viktor

Szerdán kiderült, hogy döntőbe jutott Anglia a foci-Eb-n. A tegnapi győzelemhez gratulált az angol királyi család is. A hivatalos honlapon, illetve a királyi Instagram-oldalon is megjelent egy üzenet a csapatnak. „Ha szabad bátorítanom Önöket, vasárnap azelőtt biztosítsák be a győzelmet, hogy bármiféle utolsó pillanatos csodagólra, vagy drámai büntetőkre lenne szükség. Ezzel jelentősen enyhülne a nemzet vérnyomását és pulzusát érő terhelés.” – üzente III. Károly. A döntőt vasárnap este kilenckor játszák Berlinben, Anglia ellenfele Spanyolország lesz majd. (royal.uk)

A királyi család üzenete az angol válogatotthoz. Kép: Instagram

Kínai tobzoska született tegnap a prágai állatkertben. A tobzoska súlyosan veszélyeztetett fajnak számít, az élőhelyén ráadásul orvvadászok is fenyegetik. A pikkelyeiket ugyanis a hagyományos kínai gyógyászat használja, de felhasználják cipőköz és más kiegészítőkhöz is. Az újszülött kislány szemmel láthatóan jól érzi magát, ő a második tobzoska, aki európai állatkertben, fogságban született. (zoopraha.cz)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.