Jön a sulikezdés, beindul a parázás

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nagyon sok mindentől függ, hogy várod-e a sulikezdést. Ezek között lehet az, hogy:

  • Kellemes, tartalmas nyarad volt-e, jártál-e olyan táborban, nyaraláson, ahol jól érezted magad? Vagy főleg a négy fal között töltötted, magányos voltál.
  • Szereted-e a sulis közegedet, a tanáraidat, osztálytársaidat?
  • Szeretsz-e tanulni?
  • Bullyingoltak, esetleg kiközösítettek az iskolában?
  • Mennyire stresszel a tanulás, mennyire magasak az elvárások feléd vagy saját magaddal szemben?
  • Van-e valamilyen tanulási nehézséged, ami miatt a suli neked extra kihívás?

De a kutatások azt mutatják, hogy még azoknak is stresszes lehet az évkezdet, akik szeretnek suliba járni. Mert:

  • Lehet jófajta, izgulós stressz is, ami tök normális ilyenkor.
  • A hosszú szünet alatt a megszokott éves rutin felborul. Akárhány programod/táborod volt, akkor sem úgy ébredtél, működtél nyáron, mint ahogy a tanévben szoktál. Visszarázódni a napi rutinba nemcsak nektek, gyerekeknek, de a felnőtteknek is nehéz.
  • Az is okozhat aggodalmat, hogy kapsz-e új osztálytársat, új tanárt. Főleg akkor, ha sulit váltasz. De azt sem tudjátok ilyenkor, hogy hány és milyen órátok lesz egy héten. Megint csak sok-sok bizonytalan tényező, ami nem komfortos.
  • A leglazább diák is aggódhat a dogák, számonkérések miatt. És ezek ideje is újra eljön.
  • És most új szabályokat is bevezettek, például a mobiltilalmat, ami miatt szintén megváltozhat az eddigi rutinod.

A sulikezdés előtti szorongást is úgy lehet kezelni, ahogyan a többi szorongást is. Először is valahogy megtanuljuk beazonosítani az érzelmeinket. A dühöt, szomorúságot, félelmet, stb. Ebben jó esetben partnerre találsz valakiben, akivel megdumálhatod.

Ha ez már megy, hogy tudod, milyen érzések uralkodtak el rajtad, az szuper. Jöhet a következő lépés. Vannak gyakorlatok, amikkel tehetsz az ellen, hogy ezek a nehéz érzések megbénítsanak, és visszaveheted a kontrollt. Mondunk párat:

  • A már a cikkeinkben sokat emlegetett légzőgyakorlatok. Ezekről bővebben írtunk már, így ide kattintva elolvashatod őket.
  • Jó, ha észre tudod venni magadon, mik azok a dolgok, amik triggerelnek. Vagyis benyomnak rajtad egy olyan gombot, amitől rosszul érzed magad, rossz emlékek jönnek fel. Ezek értelmezésében egyáltalán nem szégyen segítséget kérni, ha úgy érzed.
  • Nagyon fontos, hogy ne bánts magadat és szépen beszélj magadhoz. Nem, nem viccelünk. Ha valamilyen tulajdonságoddal nem vagy elégedett (és valljuk be, mindnyájunknak van ilyen), akkor próbálj meg úgy fordulni saját magadhoz, ahogy mondjuk a legjobb barátodhoz fordulnál. Megértéssel és biztatóan.

És akkor nézzük, mik azok a praktikus dolgok, amikkel egy kicsit zökkenőmentesebbé teheted a sulis napokra visszaállást:

  • Már azelőtt bevezetheted újra a napi rutint, mielőtt elkezdődne a suli. Tudjuk, nem kellemes órára korán kelni és időben feküdni. Mégsem ér majd akkora hideg zuhanyként az első napkezdet.
  • Nézegetheted egy kicsit a sulis cuccaidat. Összekészítheted az íróeszközeidet, füzeteidet, megcsinálhatod őket olyanokra, amikre jó érzéssel nézel rá, amiket szívesen használsz.
  • Ha vannak az osztályodban haverjaid, barátaid, beszélgethetsz velük arról, hogy ők hogy érzik magukat a sulikezdés előtt. Kibeszélni a belső feszkóinkat mindig megkönnyebbülést hoz. Ha személyesen tudtok találkozni az még szuperebb.

És végezetül: ha nagyon rossz érzésed van valamiért a sulival kapcsolatban, vagy már a mindennapi létezésedet is befolyásolja a szorongás, annyira rossz, akkor érdemes segítséget kérned. Minden testi és lelki fájdalommal fordulj egy megbízható felnőtthöz. Ne csak cikkekből és az internetről tájékozódj. Mert egy fájdalom vagy gond mögött lehet egy apró semmiség, ami elmúlik, de akár komolyabb baj is meghúzódhat, amihez mindenképpen szakember segítsége kell. (Childmind/ Calm/ Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.