Joe Biden magyarázatot adott, több sportágban megkezdődött az olimpia – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rendkívüli beszédet tartott a Fehér Házban az amerikai elnök. Joe Biden ebben magyarázatot adott arra, miért lépett vissza az elnökjelöltségtől. Elmondta, hogy bár úgy érzi, megérdemelt volna még egy ciklust, azaz újabb négy évet az elnöki poszton, inkább átadja a helyét a fiatalabb generációnak. Utódjának Kamala Harrist, a jelenlegi alelnököt javasolta, akiről a héten már bővebben írtunk nektek. Joe Biden visszalépését sokan várták, hiszen láthatóan megroppant az egészsége, az elnökjelölti vitán meglehetősen kínosan szerepelt Donald Trumppal szemben. Kamala Harris akkor lehet hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltje, ha július 30-ig megszerzi a párt legalább 300 küldöttjének támogatását, és nem jelentkezik a posztra másik jelölt. Ha nem lesz más induló és megvan a szükséges támogatás, a Demokrata Párt augusztus 1-én szavazhat Kamala Harris elnökjelöltségéről. (AP, portfolio.hu)

Joe Biden mai beszéde. kép: YouTube

Nagyon furcsán reagált arra a volt egészségügyért is felelős miniszter, Kásler Miklós, hogy a kánikula miatt műtétek maradtak el a kórházakban.Harminc évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet. Viszontlátásra.” Az elmúlt hetekben több kórházban kellett felfüggeszteni a műtéteket a klímaberendezések hibái miatt, sok helyen a kórtermeket sem tudták hűteni, gyakran 30-32 fokos szobákban feküdtek a gyógyulni vágyó betegek. Kásler Miklós 2018-tól 2022-ig volt miniszter, hozzá tartozott az egészségügy is, és maga is komoly befolyással bíró orvos. (rtl.hu)

Tegnap este 8 órakor megtudták az egyetemre felvételizők, hogy bejutottak-e a vágyott helyre. Kihirdették ugyanis a felvételi ponthatárokat, amik átlagosan alacsonyabbak voltak, mint tavaly. Viszont így is voltak olyan szakok, ahol kiemelkedően magas pontszámot kellett elérni a bejutáshoz. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) egyik levelező képzéséhez például a maximális 500 pontot kellett elérni. De az egyik legnépszerűbb közgazdász szakra, a Budapesti Corvinus Egyetemre is 478 pont kellett a bejutáshoz. Az ELTE jogi karára 476, a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára 470 ponttal lehetett bejutni. (eduline.hu)

Több sportesemény már a holnapi hivatalos megnyitó előtt megkezdődött a párizsi olimpián. Női íjászatban már világcsúcs is született. Az a focimeccs pedig, amit Argentína és Marokkó csapata játszott, komoly botrányba fulladt. Marokkó vezetett, amikor az utolsó pillanatban Argentína egyenlített. Erre a dühös marokkói drukkerek elkezdték dobálni a pályán lévő játékosokat, és többen a pályára is rohantak. A meccset leállították, majd amikor másfél óra múlva újra indult a játék, a bíró les miatt elvette az egyenlítő gólt. Így végül Marokkó győzött. Az olimpiáról holnap bővebben írunk nektek majd. (eurosport.hu)

Az Agymanók 2. című rajzfilm lett minden idők legtöbb bevételt hozó animációs filmje. A június végén bemutatott mesével eddig 530 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett a gyártó stúdió. Ezzel átvette a vezetést az eddigi legnagyobb kasszasikertől, a Jégvarázs 2-től. Az Agymanók második része, ami egy kamaszlány fejében lévő érzelmekről szól, Amerikában hetekig a legnézettebb mozifilm volt. A rekordbevételt nagyon rövid idő alatt, 19 nap alatt hozta össze. Ezzel pedig a valaha volt legsikeresebb filmek listáján jelenleg a 13. helyen áll, de ez a helyezés még javulhat. (cnn.com)

Kilenc évvel azután, hogy elrabolták, visszakerült a gazdájához Gizmo, a csivava. A Los Angelesben élő tulajdonos elmondta, a kutya kétéves volt, amikor elszaladt tőle. Akkor egy nő megtalálta, és azt mondta, hogy elviszi állatorvoshoz, majd eltűnt a kutyával együtt. A gazdi sokáig kereste Gizmót, a környékre plakátokat rakott ki és a közösségi médiában is segítséget kért, de hiába. Múlt szerdán viszont felvívták a szomszédos Nevada államból, ahol a kutyát felismerték a mikrochipje alapján. Gizmót megviselte az elmúlt kilenc év, sok foga kihullott és szemfertőzése is lett. Ám miután kiderült, hogy mi történt vele, az interneten több mint 6000 dollár gyűlt össze a gyógyítására. (nypost.com)

Ezzel a képpel kérnek segítséget Gizmonak. Forrás: GoFundMe

Kiemelt kép: Facebook/Paris 2024 Summer Olympics Games

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.