Jó szombat reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Napos, ámde szeles napra készülhetsz, eső nem valószínű. Balázs napja van, és ha nem tudnád, ezt a nevet is átműtötték nőneművé: Blazsena névnap is ma van.

A kirándulóidőre még várni kell kicsit, de ettől még nem muszáj a géppel vagy a telefonnal tölteni a napokat. Ma elkezdjük sorozatunkat, amelynek címe: Micsináljak? Azoknak próbálunk ötleteket adni, akik szívesen alkotnának, szereznének sikerélményeket a valós világban. Ilyen például, ha meg tudsz kötni egy sapkát!

Lesz ma virtuális világjárás, és ha mégis gépeznél, egy érdekes, gondolkodós játékot is ajánlunk. Hódok vannak benne, többek között.

Ja, az az ovális izé ott? Hát az egy pufók ufó, mert ufókról is mesélünk, egy jó rejtély mindig szórakoztató. Az ovális különben latin szó, és azt jelenti: tojás alakú. A nyelvújítás idején mindent megpróbáltak magyarra átültetni, erre az egyik – néha még ma is használt – kifejezés a tojásdad volt. A gömbölyű dolgokra meg azt mondták, gömbded, de ez sajnos kihalt. Ahogy a legviccesebb megoldás is, a monyorú. A tojás népi neve ugyanis mony (tyúk esetében tikmony). Sajnos nem terjedt el százötven éve, így az Egyesült Államok elnökének dolgozószobáját sem úgy hívjuk, hogy Monyorú iratal, hanem Ovális irodának. De talán most kap egy új esélyt a monyorúság!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.