Jó reggelt! Itt a nyár!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Zivatarokkal, de ma elkezdődik a nyár. A Dél-Alföldön kívül mindenhol eshet ma, de attól még jó meleg lesz. És a suliból sincs sok hátra már. Tünde napja van; ezt a nevet Csokonai Vitéz Mihály faragta ki a tündér szóból.

A nyárhoz illően ma Görögországot mutatjuk be kicsike útikönyvünkben. Bár ma főleg nyaralásra használjuk ezt a tájat, de tudjuk, hogy az európai civilizáció lényegében itt született. Itt találták ki a demokráciát és a szavazást, az isteneket, akikben bár nem hisz már senki, de mindenki tud róluk. És tőlük ismerünk számtalan egyéb csodalényt. Az egyszemű óriást, a küklopszot; Szküllát, a hajókat zabáló tengeri rémet; a félig ember, félig ló kentaurt. A hárpiákat, a najádokat és a sziréneket.

A szirének eredetileg madártestű, de női fejet viselő izék, akik ellenállhatatlan énekükkel csábítják vesztükbe a hajósokat. A középkorban aztán összekeveredtek a dolgok, és szirén néven halfarkú nőket – sellőket – kezdtek emlegetni a tengerészek. Végül pedig, hogy teljes legyen a zavar, a csodálatosan daloló szirénekről elnevezték – a szirénát.

Szirének nem voltak sem akkor, sem azután. Választás viszont nagyon is van, majdnem egy hét múlva jön a következő. Emiatt tegnap is volt egy érdekes nyilvános vita, amiről mindjárt beszámolunk. Lesz továbbá egy nagy felvonulás ma, ahol a kormány támogatói gyűlnek össze, hogy meghallgassák a miniszterelnököt. Erről is írunk, ha történik bármi fontos. És lesz ma még sajtról is szó. Az mindig fontos, már az ókori görögöknek is az volt!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.