Jó reggelt, és viszlát, mobilok!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Esetleg némi szél enyhíthet a hőségen, de még az sem biztos. Minden Erikát és Bellát köszöntünk a névnapjukon!

A legforróbb téma most – az időjáráson túl – az iskolai mobiltilalom. Pár nap múlva a bőrötökön érzitek majd az új szabályt. A felnőttek persze nem sokat gondolkodnak ezen: a kormánypártiak tapsolnak, az ellenzékieknek pedig minden rossz. Mi kíváncsiak vagyunk, ti mit gondoltok erről. Ma tehát kérdezünk, és aztán megírjuk, mit válaszolt a többség.

Senki sem szereti, ha elvesznek tőle valamit. De közben azt is tudjuk, hogy a telefonfüggés gyerekeket és felnőtteket is érint, és egyáltalán nem tréfadolog. Mi is írtunk már arról, hogyan próbálhatod magadtól korlátozni a kütyüzést. És talán már te is tapasztaltad, hogy ha nincs telefon, többet beszélgetünk, társasozunk vagy barkácsolunk.

Negyven évvel ezelőtt nem volt még semmilyen mobiltelefon, de a tanároknak akkor is meggyűlt a bajuk a kütyükkel. Az akkori gyerekek kvarcjátékot vittek az iskolába. Elemes zsebkészülékeket, amiken ma már felfoghatatlanul primitív játékok futottak. De tényleg nagyon bénák. Mégis nyomogatták órán, szünetben, osztálykiránduláson, a pedagógusok pedig balhéztak miatta.

A kvarchoz amúgy nem volt semmi közük. Kvarcot a digitális órák használnak az időméréshez. De mivel ezeknek ugyanolyan folyadékkristályos LCD kijelzőjük volt, mint a játékgépeknek, a nép úgy gondolta, hogy ami így villog, az kvarc és kész.

Úgy látszik, az embernek mély igénye van arra, hogy valamit nyomogasson. Szűcs Imre 1976-ban írta ezt a verset:

Ha volna egy komputerem
Nem fájna az árva fejem
Télen-nyáron mást se tennék
Csak gombokat nyomogatnék
Ha volna egy komputerem
Átgomboznám az életem

Hát most már mindenkinek van komputere, és át is gombozza az életét. Csak az a nem mindegy, melyik gombot nyomja meg. De ha újságot olvas, az biztosan nem árt meg!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Megkezdődött a Dunán a tetőzés, előkerült Schadl György kisrepülője

A helyzet fokozódik Libanonban, kiürítették a Kisállatkertet a Margitszigeten.

108 nap alatt körbetekerte a Földet egy nő

Ezzel pedig új rekordot állított fel.