Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Folyamatosan melegszik az idő, hétvégére szinte nyár lesz. Ma viszont még lehet szél, délután kisebb eső is.

Richárd, Buda és Hóvirág napja van. Igen, ezek is létező nevek, legfeljebb ritkák. A hóvirág egyébként nemcsak bájos, de mérgező is. Viszont az ókorban valószínűleg gyógyszerként használták, mégpedig mérgezésre. Ezzel védekezik Odüsszeusz Kirké varázslónő mérge ellen, amely társait disznóvá változtatta:

„Éjszinü volt a gyökér és tejszinü volt a virága…”

A modern orvostudomány előtt körülbelül ilyen találgatásokból állt a gyógyítás. Gyógyfüvek, termések, és a belőlük főzött tea, vagy ahogy Szatmárban mondták: szörpicse volt a betegek reménysége. Aztán vagy bejött, vagy nem. A fent látható pestisdoktor maszkja például nem azért ilyen, hogy madárnak nézzen ki, hanem mert a csőrben gyógynövényeket tartottak, és bíztak benne, hogy azok megelőzik a fertőzést. (Nem előzték meg.)

Nos, a hóvirág egy egészen gusztusos orvosság azokhoz képest, amiket ma mutatunk. Egyelőre elég annyi, hogy múmiát rágcsálni mégiscsak gyomorforgatóbb. Persze lesz híradó is, és reméljük, nem csinálnak estig a felnőttek semmi olyan disznóságot, ami felülmúlná a középkori gyógymódokat!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!