Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

És boldog névnapot az Iréneknek, Íriszeknek és Lúciáknak. Ma van a Tolkien-olvasás napja, tehát ha még nem volt meg a Gyűrűk Ura, vagy újra elolvasnád, ez egy jó alkalom belevágni. És – ez már másik könyvből van – ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja is, más néven az angyali üdvözlet ünnepe. A keresztény hagyomány szerint ezen a napon kopogott be Gábriel arkangyal Szűz Máriához, hogy közölje vele: ő fogja megszülni Jézust. Na, hála Istennek! – gondolhatta Mária erre.

Gyümölcsoltással ő egyébként nem foglalkozott sose, volt elég dolga a kis Jézussal. Az csak onnan jön, hogy ilyenkor volt szokás oltani a fákat, aztán a gazdák összekötötték a kettőt, hogy el ne felejtsék. Hozzájuk nem járt arkangyal szólni, hogy mikor mi a teendő.

Ma az egyik teendő felöltözni jó melegen, mert továbbra is szeszélyes, esős, szeles, csúnya idő lesz. De ez az időt nem zavarja, ő nem akar szép lenni. Mi emberek ettől nem tudunk teljesen megszabadulni. Talán még Mária is gyorsan megigazította a sminkjét, amikor a kukucskálón látta, hogy megjött Gábriel. De sajnos sok a megtévesztés és a veszélyes divat ezen a téren is. Ma írunk arról, mit ne tegyél az arcoddal, akárhogy is győzködnek influencerek vagy arkangyalok.

De ha bárki azt mondaná, hogy bezzeg régen nem a sminken járt az emberek esze, azt nevesd ki nyugodtan. A Római Birodalom lányai és asszonyai jó esetben birkaverejtékkel, rossz esetben kakából kevert bőrápolóval kenték az arcukat, hogy szépek legyenek. És száz évvel ezelőtt a legszegényebbek otthonában is akadt ünnepnapra egy kis pacsuli: olcsó, émelyítő parfüm. Szóval nem vagyunk semmivel rosszabbak. De azért nem kell elhinni és az arcunkra kenni minden… birkakakát!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.