Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Napos, de szeles és hűvös nappal indul a hétvége, hajnalban itt-ott még fagyni is fog. Az egyik legjobb dolog ilyenkor magad mellé venni a mackódat vagy a babádat (esetleg kutyádat, macskádat, malacodat, botsáskádat, kistestvéredet), és bekuckózni.

A gyerekek régen is szerettek babázni, nagyon népszerű volt például a lencsibaba. Annyira, hogy dal is született róla, biztosan te is énekelted az oviban. És hogy miért pont lencsibaba? Az első világháború után egy olasz játékgyár kezdett kézzel festett arcú, szépen díszített ruhájú babákat készíteni. A babákra felkerült a játékgyár mottója, a LENCI jelzés, ennek magyar kiejtése az, hogy lencsi. Mindez egy latin mondás kezdőbetűinek rövidítése volt. Ludus Est Nobis Constanter Industria, ami azt jelenti, hogy „nekünk a játék jelenti állandóan a munkát.” A baba nagyon népszerű lett, egész Európában szívesen vásárolták, a márkajelzés pedig végül a baba neve is lett.

Ma egy másik babáról is beszélnünk kell, 65 éves lett sok kislány kedvence, a Barbie. Ez azt jelenti, hogy őnagysága ugyancsak közeledik a nyugdíjhoz, bár a külsején ez egyáltalán nem látszik. A róla készült film alaposan megdobta a játék eladását is, a film ráadásul vasárnap este elhozhat néhány Oscar-díjat. Ma Barbie sztoriját ismerhetitek meg. És hiába van itt a szomszédban, nem biztos, hogy sokat tudtok Szlovákiáról. Ma oda is elutazhattok velünk, persze csak képzeletben, ki se kell másznotok a kuckóból. Ha pedig mégis kimásztatok, köszöntsétek fel Franciska és Fanni nevű ismerőseitek.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.