Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Legfeljebb egy kicsit eseget és fújogat, de alapvetően tavasz lesz. Ma Edina és Viktor napja van. Az Edina a germán nemes szóból ered, a Viktor pedig azt jelenti latinul, hogy győztes. Van is magyar párja, a Győző, illetve Győzike.

Viktor valóban győztes, legalábbis a választásokat mindig meg szokta nyerni. A magyar politika egyik fő témája, hogy ez miért van így. Az ellenzékiek azt állítják, hogy azért, mert mindenféle sötét üzelmekkel hozza előnybe a pártját, és akadályozza a többi játékost. A támogatói szerint viszont egyszerűen azért nyer, mert akkora egy jóságos hős, mint a Batman. Ezen aztán el lehet vitatkozni a végtelenségig, és nagyon ritkán fordul elő, hogy meggyőzik egymást.

A magyar nyelv gazdagságának viszont mind együtt örülhetünk. Például a denevérre is van egy csomó szavunk, és az egyik legviccesebb az estilapatyika. De azért jó, hogy nemcsak ez van, mert ha annak idején a Denevérember Magyarországon úgy jelenik meg, mint Estilapatyika-ember, akkor senki se vette volna komolyan. És az sem mentette volna meg, ha inkább ő lesz a Pupodriember. Mert a pupodri is denevért jelent.

Szóval sose baj, ha sokfélék a szavaink, és mi magunk is azok vagyunk. Ezért ma különleges hősökről írunk: nőkről, akik minden előítéletre rácáfolva feltaláltak dolgokat, amelyek többségét ma is használjuk. Nekik sokszor keményen meg kellett küzdeniük azért, hogy komolyan vegyék őket, és ez nem a nevükön múlt, hanem a nemükön. Ma már valamivel jobb a helyzet. De hogy lesz-e még jobb, az már rajtatok múlik majd.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.