Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kellemesnek mondható téli napunk lesz, a szél se tombol ma úgy, mint tegnap. Károly napja van. Ez török eredetű név, ahogy a karvaly szó is, mivelhogy pont azt jelenti. Érdekes, hogy Károlynak szokás magyarítani a német Karlt és az angol Charles-t, pedig azoknak más a gyökerük. De hát ez van, például Charles brit király is Károly nekünk.

Róla és népes, ingyenélő családjáról, az angol károlyságról írunk ma részletesen. Azt majd te eldöntöd magadnak, látod-e értelmét ennek az egész éves jelmezbálnak, ami egy uralkodócsalád munkája.

Már az se magától értetődő, hogy évi egy farsangnak van-e értelme. Veszélyeztetett, kihalóban lévő hagyomány, hiszen a tavasz beköszönte már nem olyan életbevágó esemény. Régen a tél nagy, közös harc volt, ahogy a Télapó kapcsán már említettük. Amikor már látszott a vége, kitört a népünnepély, és minden falut végigjártak a batykók. Bóbiskák. Macskurák. Kukák. Ezek csak a székelyek szavai az álarcos, jelmezes emberekre. Ilyenkor kirúgtak a hámból állatnak, királynak, papnak vagy férfi létükre nőnek öltözve. A farsangról is olvashattok ma.

Ha pedig nincs kedved állatnak öltözni, de szeretnél egy igazit, bemutatunk néhány kevésbé elterjedt házi kedvencet, mert nemcsak kutya meg macska van a világon. Tarthatsz olyat is, aminek a nevét se könnyű kimondani!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!