Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mínuszban indulsz iskolába, hacsak nem épp beteg vagy, esetleg szünnap van a félévi osztályozó-konferencia miatt. Esni viszont nem fog, legfeljebb késő este. Vince és Artúr nevű ismerőseidet köszöntheted fel ma. Amerikában a csípős szószok napját is ma ünneplik. Náluk nincs Erős Pista, tehát ott ez salsát és holmi kecsöpöket jelent. Vagy kecsapokat? Mind a kettő helyes. Régebben az angol u-t a magyarban ö-re írták át, így lett a tröszt, a löncs és a römi. Ma már inkább a lesz belőle.

Ezért ma nem Donald Trömpöt fogjuk emlegetni, amikor bemutatjuk ezt a különös figurát. Lehet, hogy újra a világ legnagyobb hatalmának elnöke lesz. Akár győz, akár veszít, folytatódik az öregek uralma. Trump 78 évesen veheti majd át a kormányzást, ha pedig elnök marad Joe Biden, ő 82 lesz akkor. Egyszer majd írunk arról is, miért van az, hogy ilyen trottyok maradtak csak a küzdőtéren, és egyáltalán baj-e, hogy így van. Sok országban már szigorúan megvizsgálják a 70 felettieket, alkalmasak-e az autóvezetésre. Mi a helyzet vajon a szuperhatalmak vezetésével?

A trotty modern csúfolódásnak tűnik, pedig nemcsak Ady Endre és Móricz Zsigmond használta több mint száz éve, hanem már Jókai Mór is. A népnyelv ismeri a totyakos, trotykos és a trötyi formát is. Szóval patinás, szép magyar szó ez, de azért ne próbáld ki a nagyszüleiden.

Ez az év nemcsak azért lesz érdekes, mert Amerikában és Európában is választások lesznek. Hanem mert ez egy szökőév. Egy nappal hosszabb, mint a többi. Ilyen négyévente történik, de nem azért, hogy feldobják a februárunkat. Hogy miért, azt hamarosan megtudhatod. Olvass minket ma is! Azért vagyunk, hogy ne csak a trottyoknak szóljanak az újságok!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!