Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tizenharmadika van, amit valaha szerencsétlen napnak gondoltak, de mi már túl vagyunk az efféle buta babonákon. Veronika és Csongor, továbbá Szent Mungó napja van. Ő egy katolikus szent, aki arról híres, hogy feltámasztott egy kismadarat, konkrétan egy vörösbegyet. Róla nevezte el a varázsnyavalya-gyógyító kórházat J. K. Rowling, a Harry Potter írója.

Továbbra is hideg lesz meg szél, esetleg hószállingózás. De azért nem kell feltétlen otthon ülni, feltalálták már a ruhát.

Franciaországig ma már aligha jutsz el, hacsak nem épp a reptérre készülsz. De megmutatunk néhány érdekességet ebből a hatalmas és néhol elég fura országról. Egyébként sok szót is kölcsönvettünk tőlük, a terasztól a zselatinig. És bizony a francnak is köze van Franciaországhoz!

Ma már egészen enyhe, szinte kedves szitoknak számít, hogy „a franc essen belé.” A 19. században viszont ugyanez halálos átok. A franc ugyanis a ma szifiliszként ismert nemi betegség neve volt; egész pontosan franc nyavalya, vagyis francia kórság. Ez ugyan Amerikából származik, de a magyarok a franciákra fogták az elterjesztését, mert azokat amúgy is túlfűtött népként ismerték, és a napóleoni háborúk miatt jöttek-mentek Európában. A szifilisz ma is létezik, de már gyógyítható, viszont annak idején akibe a franc beleesett, az előbb-utóbb meghalt. Akárhogy imádkozott Szent Mungóhoz.

Ennél már csak vidámabb témáink lesznek ma, orrfütyüléstől szupernagyiig. Olvassatok ma is újságot!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.