Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma kicsit elromlik az idő, felhők jönnek, talán záporok is, meg szél. De azért hideg nem lesz még. Boldog Kálmán és Ede napot kívánunk!

Ma csupa böhöm dologról írunk. Először is jönnek az elefántok, a böhömség címerállatai. Gárdonyi Géza regényében, az Egri csillagokban így mesél róla egy parasztember:

„Ott láttam egy élőfánkot. Az akkora nagy, eleven barom, mint ez a rakott szekér, de még ennél is nagyobb; oszt csupasz, mint a bivaly. Az orra meg akkora, hogy úgy bánik vele, mint más állat a farkával: mikor a legyek kínozzák, végiglődörgeti a derekán.”

Az elefánt a legnagyobb állat a szárazföldön, de a tengeren mások a méretek. Nem bálnákról lesz szó, hanem náluk is böhömebb jószágokról: csatahajók, cirkálók, rombolók! De mik ezek egyáltalán? Nekünk nincs tengerünk, úgyhogy nem ezzel növünk fel. Hát most elmagyarázzuk.

És írunk ma a világ legnagyobb, legsikeresebb videojátékáról, a Minecraftról is. Pontosabban a filmről, ami belőle készül. Sok olvasnivaló van tehát mára, jól is jön ilyen csúnya időhöz!

Végül tekintsétek meg a világhírű festő, Salvador Dalí Elefántok című képét. Dalí szürrealista volt, ami azt jelenti, hogy álomszerű, furcsa dolgokat festett, amelyeken el lehet gondolkodni. Itt például a szúnyoglábakon álló, súlytalan óriásokon.

A képet itt nézegetheted teljes méretben, ha van kedved.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!