Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

És isten éltesse az Eufrozinákat és a Kendéket az év 269. napján. Az Eufrozina a Fruzsina rokona, a görög mitológiában a három Grácia (azaz a Kháriszok) egyikének a neve. Azt jelenti, hogy öröm, vidámság. A Kende a régi magyar Kündü személynévből jött létre, ami egy ótörök méltóságnévből származik.

Ma teljesen izgalommentes őszi idő várható, ami talán nem is baj az elmúlt hetek hőhullámai és árvizei után. Napsütéses és meleg délután várható, de elszórtan lesznek záporok, zivatarok.

A mai szavunk nem is szó, hanem madár: a sertefarkú sarlósfecske nem csak nyelvtörőnek jó, ha elég gyorsan mondod, hanem válasz is arra a kérdésre, ami a Guinness Rekordok Könyvét ihlette. A kérdés ugyanis az volt, hogy melyik a leggyorsabban repülő madár.

A Guinness Világrekordok 1955 óta egyre elképesztőbb teljesítményekkel szórakoztatja a világot. Persze vannak, akiket teljesen hidegen hagynak az idióta csúcsok. Mások rajonganak azért, hogy furcsa emberek furcsa dolgokat csinálnak. Mi inkább az utóbbi táborba tartozunk, ez a mentségünk arra, hogy többek között beszámoltunk már nektek a világ legveszélyesebb sajtjáról, és a világ leggyorsabb orral gépeléséről.

Délután persze elmondjuk, milyen sebességgel is repül a fenti madár, és azt is, hogy hogyan dönthetsz világrekordot, ha szerinted olyan képességgel rendelkezel, amivel más nem. Várunk vissza!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!