Jó reggelt! Buzognak a buzgárok!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szép, napos, esőmentes napunk lesz, egyben a Máték és Jónások névnapja. Viszont esőből már esett épp elég. Ezért a következő napokban még az árhullámmal kell küzdeniük önkénteseknek, katonáknak, és mindenkinek, aki segíthet. Több víz már nem várható, most azért izgulunk, hogy a gátak kibírják, amíg elvonul. És hogy legyőzzük a veszélyes buzgárokat!

A buzgárnak semmi köze az LMBTQ-ügyekhez, viszont valóban veszélyt jelent. Akkor alakul ki, ha a felduzzadt víz alulról kerüli meg a gátat, és valahol feltör a földből. Ehhez elég egy hülye kis pocok vagy vakond furkálása. A nagy nyomás miatt a víz pillanatok alatt kitágítja a lyukat, és a gát akár át is szakadhat.

Ilyenkor homokzsákokból építenek a buzgár köré egy medencét. Ebben a víz megáll, és saját súlyával akadályozza meg, hogy még több jöjjön fel. 2000-ben az akkori árvízben Tiszasason akkora buzgárszörnyeteg keletkezett, hogy két hétig küzdöttek vele, míg megfékezték. Ennek a buzgárnak még emlékművet is építettek.

A tiszasasi buzgár ellennyomó medencéje 2000-ben. Fotó: Duna Múzeum

Mi viszont nyugalmasabb témákkal készültünk mára: sorozatajánlóval az őszi kuckózásokhoz, kirándulásokkal, és hogy a vizet se felejtsük, egy világhírű vízilóval. És persze olvass vissza nyugodtan, hátha lemaradtál valami érdekesről!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."