Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Futó záporokat leszámítva marad a kánikula, de ezt már megszokhattad. Mózes és Ágoston napja van. Mindkettő sokezer éves név: Mózes az ószövetségi zsidók prófétája, Szent Ágoston pedig fontos keresztény filozófus volt.

Amiről ma írunk, annak van köze a kánikulához és az Ószövetséghez is. A klímaváltozás minket is súlyosan fog érinteni, de a Csendes-óceán szigetlakói hamarabb kerülnek bajba, ugyanis őket egyszerűen elönti a víz.

Az árvíz az emberiség ősi ellensége. Amikor a Bibliában Isten úgy dönt, hogy új játékot kezd, mert a régit elrontotta, akkor özönvízzel pusztítja el a földi életet. A biztonsági mentés pedig Noé feladata lesz. Őt bízza meg, hogy építsen egy bárkát, vagyis egy ormótlan hajót, amibe befér ő és a családja, valamint az összes földi állatból egy pár.

Érdekes kérdés, hogyan élték túl az özönvizet a kenguruk és a tapírok, hiszen Ausztráliáról és Amerikáról Noé még csak nem is hallott, a kenguru pedig nem tudott átugrálni indulásra. De ezen akadékoskodni talán olyan szőrszálhasogatás, mint azon problémázni, hogy a rajzfilmben hogyan tud beszélni Vuk. A bárkát mindenesetre többször is megépítették lelkes hívők az eredeti leírás szerint. A képen egy holland példány látható. A számítások azt mutatják, hogy a leírás szerint épült hajó a vízen épp fennmarad, de a nyílt tengeren biztosan elsüllyed.

Ma már sokkal nagyobb hajókat is tudunk építeni, és a kengurut is belerakhatjuk. A rossz hír, hogy ezzel a tudománnyal nem sokra megyünk, ha tényleg jön az özönvíz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.