Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma ünneplik a névnapjukat a Gáspárok és a Cézárok. Lassan tényleg ráfordulunk a sulikezdésre. Jövő héten elindul a tanév! Lehet, hogy várod, az is lehet, hogy nagyon nem. Mindkét érzés oké, és írunk is délután arról, hogyan próbáld felvenni a harcot a kezdődő iskolai parával.

Bár nem kerek évfordulóról van szó, meg kell említenünk, hogy 241 évvel ezelőtt, augusztus 27-én különleges dolog történt a világon. Felszállt az első hidrogéngázzal töltött léggömb. Előtte is felröppentek már léggömbök, de ezt töltötték meg először hidrogénnel. A látványos jármű története azonban csúnya véget ért.

A léggömböt Jacques-Alexandre César Charles francia fizikus, aeronauta (vagyis léghajós) álmodta meg, majd egy Anne-Jean Roberts és Nicolas-Louis Roberts nevű testvérpárral közösen meg is építette. A jármű 3,5 méter átmérőjű volt, és selyemmel, illetve gumival vonták be. Nagyjából csak 9 kg-ot volt képes felemelni. A hidrogént úgy állították elő hozzá, hogy közel negyed tonna kénsavat öntöttek fél tonna vashulladékra. A hidrogéngázt ólomcsöveken keresztül juttatták a léggömbbe.

A fizikus és a Roberts-testvérek 1783. augusztus 23-án kezdték el feltölteni a hidrogénballont a párizsi Place des Victoires téren. A felfújásról naponta adtak ki közleményeket, a tömeg pedig kíváncsian várta, mi történik majd a járművel. A ballont 26-án éjjel titokban a mai Eiffel-torony helyére szállították, azaz kb. négy kilométer távolságot tett meg. 1783. augusztus 27-én a léggömböt kiengedték. Még Benjamin Franklin, az Egyesült Államok alapító atyja is a bámészkodók között volt.

A világ első hidrogénballonja 45 percen keresztül repült észak felé, közben többen lóháton üldözték. 22 kilométerrel arrébb, egy Gonnesse nevű faluban szállt le. A környékbeliek megrémültek a leszálló járműtől, azt hitték, egy szörnyeteg ereszkedett le közéjük. Nekirontottak vasvillával és darabjaira szedték az egészet. Hát, így múlik el a világ dicsősége. Ó, és ami a mai időjárást illeti, baromi meleg lesz. Egy-egy zivatar kialakulhat fölöttünk, de délután akár 36 fok is lehet. Hőlégballonból egy sem várható!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.