Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Záporok, zivatarok színesítik ma a kánikulát. De amikor 40 fokban elered az eső, azzal nem biztos, hogy elromlott az idő. Lehet, hogy épp megjavult.

Emília és Huba napja van. Az Emília simán csak az Emil női párja, a Huba névről viszont senki sem tudja, honnan jön. Néha a nyelvészek egyszerűen megadják magukat. Máskor viszont ők nyernek!

Azt például pontosan tudjuk, miért mondták nemrég még a villamosra, hogy tuja, illetve miért hívták tujázásnak a villamoson utazást.

Nos, a budapesti közlekedésre mindig lehet panaszkodni, de igazából elég jó dolgunk van manapság. A huszadik század közepén, de még a hatvanas években is sokszor reménytelen volt feljutni a járművekre. És hiába várta meg az ember a következőt, az is tele volt. Így akiknek sürgős volt a dolguk, bátran felkapaszkodtak a villamos hátuljára, és ott utaztak pár megállót.

Ez volt eredetileg a tujázás: a hátuljázás! És ebből visszafordítva lett a villamos neve tuja.

Aztán amikor a magyar ipar már százával gyártotta a villamoskocsikat, erre nem volt szükség többé. És meg is tiltották, hiszen életveszélyes volt. De a villamoson rajta ragadt a név.

Ma egy egészen különleges, szinte mesebeli villamosról is írunk. De lesz robothal is, és végére járunk annak, mitől csuklunk.

Ha még nem tetted, töltsd ki a kvízünket az elmúlt hónap híreiről. Nyerni is lehet, és holnap sorsolunk!

Szép nyári napot!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.